Januári lapszámunkban Chaya Mushka Schneerson rebbecenre emlékezünk. Halálának évfordulója alkalmából karizmatikus nők életével ismerkedünk meg: a hevroni nagyanyóval, Menuchá Ráchel Slonim rebbecennel, aki egységbe kovácsolta Hevron zsidóságát.

Bemutatunk hat, a zsidóság történelmének kapcsán fontos nőt, akik nagy hatással voltak Mózes életére, és akiknek tevékenysége példaként szolgálhat a 21. században is.

A férjezett zsidó nők egyik legfontosabb kísérőjéről, a haszid közösségekben is jellegzetesen viselt parókákról olvashatunk több írást is. Az utóbbi idők egyik legnagyobb vitáját kiváltó kérdésében, az indiai

parókák kóserságának témájában Hurwitz Sholom rabbi segít eligazodni. Judapest rovatunkban a Budapesten a régmúlt időkben beszerezhető parókákról tudhatunk meg többet.

Menachem Margolin rabbival az Európai Zsidó Szövetség (EJA) vezetőjével készült interjúnkban az európai antiszemitizmus elleni küzdelem mellett arra is rákérdeztünk: vajon létezhet-e muszlim-zsidó összefogás a kóser vágásért.

Megemlékezünk a budapesti gettó felszabadulásáról és Oberlander rabbi ha-zai mikvékről szóló sorozatában a mikve kútjának titkára is fény derül. Az írás eddig még nem publikált  dokumentumokkal gazdagon illusztrálva jelenik meg.

Ha nem szeretne lemaradni az Egység cikkeiről, fizessen elő a lapra a fizetes.zsido.com oldalon! Évente három ingyenes számot kaphat, ha feliratkozik levelezőlistánkra a posta@zsido.com címen. 

Az Egység Magazin archívuma itt található

Megszakítás