Zsidó jog és etika

Etikai kérdések a rabbihoz napjainkból

Keressük együtt a választ!

Áram a kerítésben

Egy rossz közbiztonságú környéken rendszeresen betörtek Kovácsék (fitkív név) házába, és megrövidítették a családot ezzel-azzal. A család feje, Kovács úr úgy döntött kezébe veszi a sorsát és áramot vezetett a kerítésbe. A következő alkalommal a tolvaj igencsak megütötte magát (árammal), komoly maradandó kárososdása keletkezett – olyan amely jóval meghalad- ta a potencionálisan ellopható értékeket. Az eset után kártérítést követelt a ház tulajdonosától. Van-e joga kártérítésre?

 

Méreg a szendvicsben

Az egyetemi osztálytársai rendszeresen kiszúrtak Dáviddal: Minden nap, a szünetben ellopták a szendvicsét. Kénytelen volt kezébe venni a sor- sát és egy nap mérget tett a szendvicsbe. Az óra alatt az egyik osztálytársa fejvesztve kiabálni kezdett a fájdalomtól. Amikor megígére, hogy soha többé nem nyúl szendvicséhez, Dávid oda adta neki a méreg ellenszerét, amit előre magával hozott. Helyesen járt-e el Dávid, amikor megmérgezte a szendvicset?

 

A wifi-lopás

Szabad-e a szomszéd wifijét használni megkérdezése nélkül, hanem védte le kóddal?

 

A beosztott emailjei

Megengedett-e, hogy a munkáltató belenézzen beosztottja céges emailezésébe a tudta nélkül?

 

Jószándékúan hazudni, hallgatólagos beleegyezéssel

A rabbi fia nagyon lebetegedett és kórházba került. Apja bejárt meglá- togatni. időközben eszébe jutott, hogy közössége egyik köztiszteletnek ör- vendő tagja ugyancsak ebben a kórházban fekszik immáron hetek óta. Úgy döntött, hogy őt is útba ejti és meglátogatja. Az illető nagy megtiszteltetés- nek vette a rabbi látogatását. A rabbiban ugyanakkor felmerült a kérdés, hogy kötelessége-e elárulni, hogy nem kifejezetten az ő kedvéért, hanem saját fia ügyében jött a kórházba.