Somer negiá

Somer – őr, őrző, smirá – őrzés. Aki somer sábát, az szombattartó, aki betartja a smirát háláson szerteágazó szabályait, az ügyel arra, hogy mit és hogyan mond, nehogy a pletykálkodás bűnébe essen, aki pedig somer negiá, az nem érinti meg a másik nem képviselőit, hacsak nem közvetlen családtagjairól (szülő, nagyszülő, testvér, gyerek, unoka), illetve – a megengedett időszakokban – házastársáról van szó. (Az orvosi kezelés szintén kivételt képez és megengedett.)

A tilalom alapja a Tórában található (3Mózes 18:6,19):

„senki közületek bármely vérrokonához ne közeledjék”

és

„nőhöz tisztulásának tisztátalanságában ne közeledj”.

A rabbik kiterjesztették a tilalmat minden fizikai érintkezésre, beleértve az egyszerű érintést is, és mint minden tilalom, a nőkre ugyanúgy vonatkozik az ellenkező nem megérintésének tilalma, mint a férfiakra. Bár a külső személő számára furcsának tűnhet, a vallásos zsidó közösségekben teljesen elfogadott és bevett gyakorlatról van szó. Oka nagyon egyszerű: a szexuális késztetés az ember egyik legerősebb vágya. E micva segítségével az ember távol tarthatja magát a testiséggel kapcsolatos különféle bűnöktől. Az érintéstől való tartózkodás a házasodás előtt állókat megóvja az elhamarkodott tettektől és különleges jelentőséget ad a házastársak közt fennálló intim kapcsolatnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy a férfi és nő közötti kapcsolatot a Tóra a legszentebb tettek között tartja számon, ám mint mindennek, ennek is megvannak a maga szabályai, melyek betartásával az állati ösztönt magas spirituális szintre emelhetjük. A tények magukért beszélnek: a vallásos zsidó családokban jóval kevesebb a válás, mint átlagosan a társadalom egészében.

Fotó: Birmingham Museums Trust on Unsplash