Brit milá

És mondta Isten Ábrahámnak: Te pedig az én szövetségemet őrizd meg, te és a te magzatod utánad, az ő nemzedékeiken át. Ez az én szövetségem, amelyet megőrizzetek közöttem és köztetek és magzatod között utánad: Metéltessék körül nálatok minden férfiszemély… És pedig nyolc napos korában metéltessék körül nálatok minden férfiszemély, nemzedékeiteken át; a házban született vagy a pénzen vett bármely idegen közül, aki nem a te magzatodból való. (1Mózes 17:9-12)

A körülmetélés szövetsége. Az Örökkévaló megparancsolta Ávráhám ősapának, hogy metélje körül magát és utódait, hogy örök jelként szolgáljon közte és a zsidó nép között. A Tóra szerint a körülmetélésre a születéstől számított nyolcadik napon kell sort keríteni, még akkor is, ha az a nap szombat vagy ünnepnap. Kivételt képez ez alól, ha a gyermek számára veszélyes lenne a beavatkozás, ilyen esetben eltolják addig, amíg már biztonságosan elvégezhető. Ha valakit nem vettek fel Ábrahám szövetségébe nyolcnaposan, később bármikor elhatározhatja, hogy aláveti magát a procedúrának. A körülmetéléssel együtt zsidó nevet is kap az illető. A zsidóságba betérő férfiaknak is körül kell metéltetniük magukat.

A körülmetélés az apa kötelessége. Szakképzett mohel, körülmetélő hajtja végre minján, vagyis legalább tíz felnőtt zsidó férfi jelenlétében, a megfelelő áldásoktól kísérve. Külön tisztség a szándák, vagyis az a férfi, aki tartja a kisbabát a körülmetélés alkalmával. A zsidó hagyomány azt mondja, hogy a brit milá szertartás alkalmával mindig megjelenik Élijáhu (Illés) próféta, akinek sok zsinagógában külön díszes széket is fenntartanak. A brit milát általában lakoma követi. Azt mondják, a körülmetélés annyira szent ünnepség, hogy akit meghívnak rá, annak kötelező megjelennie. Meghívás helyett ezért csak közölni szokás a brit milá idejét és helyszínét, nehogy valakit akaratán kívül kötelezzenek a megjelenésre.