Szakaszunk – Böháálotchá (4Mózes 8:1–12:16.) – a Szentélybeli Menóra napi meggyújtásával kezdődik, majd a leviták felavatásával folytatódik. A sivatagi vándorlás módozatai következnek; mikor utaztak, mikor táboroztak le és milyen jelek alapján (kürtszó); a vonulás formációja, a négy zászlóalj és a törzsek zászlai. A szakasz második felében a zúgolódók és a húst követelők zendülése a téma, majd jön a fürj nagy tömegekben, és a nép annyit eszik belőle, hogy az orrán jön ki. Hetven ember lesz kiválasztva mint Mózes mellett működő tanácsadó testület (az első Synhedrion); az utolsó fejezetben Áron és Mirjam kibeszélik Mózest, és Mirjam példás büntetést kap.

Haladj előre, tekints felfelé! (Beháálotchá)

Heti szakasz Köves rabbival: Beháálotchá Beháálotchá (פָּרָשָׁת בְּהַעֲלֹתְךָ) Szakaszunk – Beháálotchá (4Mózes 8:1-12:16.) – a Szentélybeli Menóra napi meggyújtásával kezdődik, majd a leviták felavatásával folytatódik. A sivatagi vándorlás módozatai következnek; mikor utaztak, mikor táboroztak le és milyen jelek alapján (kürtszó); a vonulás formációja, a négy zászlóalj és a törzsek zászlai.

Böháálotchá (4Mózes 8–12.) פָּרָשָׁת בְּהַעֲלֹתְךָ

A hetiszakasz tartalmából

  • Áronnak megparancsoltatik, hogy gyújtsa meg a menóra lámpásait, a leviták meg beavatást nyernek a szentély-szolgálatba. – 4Mózes 8.
  • Az Örökkévaló parancsára beiktatnak egy „második peszáchot” is annak a csoport zsidónak a kérésére („Miért csorbíttatnánk meg?”), akik rituális tisztátalanságuk miatt nem tudták meghozni a peszáchi áldozatot annak kijelölt idejében. – 4Mózes 9:1-14.
  • Isten utasítja Mózest, miképpen vonuljon és táborozzon Izrael a sivatagban, és a nép a megadott alakzatban vonul tovább a Szináj hegyétől, miután ott majd egy éven keresztül táboroztak. – 4Mózes 9:15–10:36.
  • A nép elégedetlenkedik a „mennyből hullott kenyér” (a manna) miatt, és azt követeli Mózestől, hogy adjon nekik húst. Az Örökkévaló azt válaszolja, hogy a népet megbünteti, és annyi húst ad nekik, hogy halálra fogják enni magukat. Egy fürjsereg repül a táborba, és a panaszkodók belehalnak mohóságukba. Mózes kijelöl hetvenet Izrael vénei közül, szétsugározza beléjük szellemének egy részét, s így azok vele együtt hordozhatják majd a nép kormányzásának terhét. – 4Mózes 11.
  • Mirjám negatívan szól Mózesről, és ezért az Örökkévaló poklossággal sújtja; Mózes imádkozik a gyógyulásáért, és az egész közösség hét napon át várakozik, amíg Mirjám teljesen fel nem épül. – 4Mózes 12.

 

AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK:

Megszakítás