Elkészült a Tóra mind az ötven­négy hetiszakaszának magyar nyelvű audio változata. A „hangos Tórát” a közösség egy tavaly elhunyt tagjának, Saulnak az emlékére ajánlotta, mivel épp a halálának első évfordulója előtt sikerült befejezni az összes hetiszakasz rögzítését.

„Édesapám 67 évesen lett vallásos zsidó az én esküvőm után” – kezdi a visszaemlékezést lánya, Jáél. „Nagyon fontos volt neki a Tóra igazsága, ha már magára vette a micvákat, akkor ő ezt teljes szívvel csinálta és meg is tette, amit tanult – és mindezt vidáman. Nagyon szerette ezt a közösséget, megtalálta benne a helyét. Tőle tanultam meg értékelni a dolgokat, megállni és látni, ami szép, amit a Jóisten teremtett.”

A tórafelolvasás projektje Koós Tamás Haim ötlete és elhivatott munkája nyomán valósult meg.

„Én még életemben nem olvastam végig a Tórát, gondoltam, meghallgatom az interneten, de magyarul nem találtam, nincs ilyen. Akkor megpróbáltam egy programmal felolvastatni, gépi hangon, de az borzalmas lett. Az unokaöcsém azt mondta, felolvassa ő nekem, aztán én is egyet elolvastam, és így indult az ötlet, hogy olvassuk fel az egészet: mindenki olvasson egyet és legyünk sokan.”

Az első szakaszokat a Vasvári zsinagóga héber olvasókörének tagjai közül verbuválta Haim és végül kevesebb, mint egy év alatt, sikerült a Tóra összes hetiszakaszát rögzíteni. A felolvasások is az általa létrehozott és működtetett tfilin.hu-n hallhatóak, ahol számos más fontos anyag mellett Oberlander Báruch rabbi naponta megjelenő rövid videóüzeneteinek (Napi tanítás) teljes archívuma is található.

A felvételek elérhetők a HallgaTora oldalán. 

 

Hangot adunk a Tórának

Talán egy hónapja felkérést kaptam: olvassak fel egy hetiszakaszt magyarul a Tórából egy internetes portál számára. Azonnal magával ragadott az ötlet, nemcsak azért, mert nagyon szeretek felolvasni, hanem azért is, mert nagyon közel állnak a szívemhez az ilyen „alulról jövő” kezdeményezések, vagyis az olyan projektek, amiben a közösség hoz létre valamit a saját fejlődése, a … Olvass tovább

 

Megszakítás