Talán egy hónapja felkérést kaptam: olvassak fel egy hetiszakaszt magyarul a Tórából egy internetes portál számára. Azonnal magával ragadott az ötlet, nemcsak azért, mert nagyon szeretek felolvasni, hanem azért is, mert nagyon közel állnak a szívemhez az ilyen „alulról jövő” kezdeményezések, vagyis az olyan projektek, amiben a közösség hoz létre valamit a saját fejlődése, a saját gazdagodása érdekében.

Mint kiderült, az én hanganyagom az utolsók között volt, és mostanra elkészült a Tóra mind az ötven­négy hetiszakaszának magyar nyelvű audio változata. Az elkészült „hangos Tórát” a közösség egy tavaly elhunyt tagjának, Saulnak az emlékére ajánlotta, mivel épp a halálának első évfordulója előtt sikerült befejezni az összes hetiszakasz rögzítését.

„Édesapám 67 évesen lett vallásos zsidó az én esküvőm után” – kezdi a visszaemlékezést lánya, Jáél. „Nagyon fontos volt neki a Tóra igazsága, ha már magára vette a micvákat, akkor ő ezt teljes szívvel csinálta és meg is tette, amit tanult – és mindezt vidáman. Nagyon szerette ezt a közösséget, megtalálta benne a helyét. Tőle tanultam meg értékelni a dolgokat, megállni és látni, ami szép, amit a Jóisten teremtett.”

A tórafelolvasás projektje Koós Tamás Haim ötlete és elhivatott munkája nyomán valósult meg. „Én még életemben nem olvastam végig a Tórát, gondoltam, meghallgatom az interneten, de magyarul nem találtam, nincs ilyen. Akkor megpróbáltam egy programmal felolvastatni, gépi hangon, de az borzalmas lett. Az unokaöcsém azt mondta, felolvassa ő nekem, aztán én is egyet elolvastam, és így indult az ötlet, hogy olvassuk fel az egészet: mindenki olvasson egyet és legyünk sokan.” Az első szakaszokat a Vasvári zsinagóga héber olvasókörének tagjai közül verbuválta Haim és végül kevesebb, mint egy év alatt, sikerült a Tóra összes hetiszakaszát rögzíteni. A felolvasások is az általa létrehozott és működtetett tfilin.hu-n hallhatóak, ahol számos más fontos anyag mellett Oberlander Báruch rabbi naponta megjelenő rövid videóüzeneteinek (Napi tanítás) teljes archívuma is található.

Az első hetiszakaszt felolvasó unokaöccs, András, maga is egyre szorosabban kötődik a közösséghez, egy ideje már ő is tfilint rak minden nap. „Arra gondoltam, hogy nagyon sokan fogják visszahallgatni, akár évtizedekkel később is. Örülök, hogy részt vehettem ennek a projektnek az elindításában, hogy a közösség tagjainak az életével töltsük meg a Tóra hetiszakaszait.”

A hetiszakaszokat nem sorrendben vették fel: volt, aki a saját bár micvájának szakaszát szerette volna olvasni, vagy más módon kötődött egy hetiszakaszhoz. Erről is mesélt Geréb Ágnes is, amikor arról kérdeztem, mi motiválta, amikor elfogadta a felkérést, hogy csatlakozzon a programhoz: „Nem is volt kérdés valahogy. Egyrészt mindig is szerettem és tudtam fölolvasni, tehát nem jelentett nehézséget, szorongást, inkább örömöt. Másrészt pedig Haim olyan részt választott nekem, amihez közöm is van. Bába vagyok és a bábákról szóló hetiszakaszt olvastam föl. Meg hát olyan keveset teszek a zsidó közösségért, ezért is kifejezetten jólesett – talán ez is egy micva, ha nincs is fölsorolva a 613 micva egyikeként.”

Minden hetiszakasz más és más hangon szólal meg: „A legkülönbözőbb embereket kértem meg, hogy olvassanak: zsidók, nem-zsidók, kicsik, nagyok, vallásosak, nem vallásosak vegyesen. Csodálatos, hogy ennyi különböző ember mind csatlakozik és elolvas egy hetiszakaszt. Voltak, akik még soha nem jelentek meg az interneten, és életükben először kitették a hangjukat.”

A Nógrádi családból többen is részt vettek a felolvasásban. Közülük került ki a legifjabb felolva­só, a tízéves Dovi is: „Van, amikor kicsit nehéz volt, de nem annyira. Kicsit izgultam, remélem, hogy lesz eredménye, sokan fogják meghallgatni és szeretni fogják. Azért csináltam, hogy mások könnyebben meg tudják ismerni hetiszakaszt, és így nem kell elolvasniuk. Remélem, hogy akik meghallgatják, azok ezzel az egy dologgal más dolgokhoz is közelebb kerülnek.”

Arról, hogy a hanganyagok használatban vannak, a visszajelzésekből lehet tudni: „Van, aki főzés vagy vezetés közben hallgatja, van, aki részletekben, van, aki egyben. Ha akárcsak egy ember egyszer meghallgatja, az már jó. Mindenkinek, aki részt vett benne, nagyon köszönöm” – mondja Haim.

A program azonban nem áll le, jövő héten indul a következő projekt: hangot adni a háftáráknak. András mindenkit arra biztat, vegyen részt a kezdeményezésben: „Részévé válsz a közösségnek és a zsidó történelemnek ezen keresztül. Bárki, aki szeretne kicsit részt venni egy nagy projekt létrehozásában, vágjon bele, nem kell félni, hogy nem fog sikerülni, ha mindenki magát adja hozzá. Lényeg, hogy önmaga legyen.”

És miért van ennek jelentősége? Haim nagyon szép magyarázatot ad erre: „A 613. micva, ami Mózes halála előtt hangzik el, arra utal, hogy mindenkinek kéne írni egy Tórát: ’Most tehát írjátok föl magatoknak ezt az éneket és tanítsd meg arra Izráel fiait…’ (5Mózes 39:19.) – én azt gondolom, hogy most ötvennégyen ’elénekeltük’ a Tórát.”

A felvételek elérhetők a HallgaTora.hu oldalon. 

Olvasásra jelentkezni az audio@tfilin.hu email-címen lehet.

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 9. szám – 2021. november 4.

 

Megszakítás