A Rebbe azt javasolta, hogy minden zsidó otthonban legyen zsidó könyvespolc, ahol spirituálisan magas szinten álló könyvek találhatók. Ezek ugyanis magát az otthont is magasabb szintre emelik és hatással vannak az egész családra akkor is, ha csak ritkán kerülnek elő. Persze minél gyakrabban, annál jobb.

Az áldott emlékű Menachem Mendel Schneerson rabbi szerint olyan nagy fontossággal bír otthonunknak ez az eleme, hogy a zsidó könyvespolc a tíz kezdő micvakampány egyike. A Rebbe azt kérte, hogy mindenkinek legyen az otthonában szent könyvekkel teli polc, de legalább egy chumás (Mózes öt könyve), egy Tehilim (Zsoltárok könyve) és egy szidur (imakönyv).

Mire van szükség a Rebbe kérésének teljesítéséhez? A chabad.org hét pontban foglalta össze a lépéseket:

1. Vegyen egy könyvespolcot.

2. Látogasson el egy zsidó könyveket árusító boltba vagy keressen egy internetes oldalt, ahol zsidó könyveket vásárolhat.

3. Szerezze be az alapvető könyveket: Mózes öt könyvét, a Zsoltárokat, imakönyveket. Lehetőleg olyan könyveket válasszon, melyekben a szöveg megtalálható héberül és fordításban is, valamint magyarázatok is tartoznak hozzá.

4. Keressen néhány spirituális tartalmú könyvet, mely igazán önnek szól. Válasszon néhány könyvet családja többi tagja és gyermekei számára is.

5. Vásároljon könyveket. Tegye fel őket a könyvespolcra. Az asztalra. Bárhova, lehetőleg az egész házba tegyen könyveket. (Figyelem! Szent könyveket nem szabad a fürdőszobába és a wc-be vinni.)

6. Ha megkérdezik a gyerekek: „Mik azok a furcsa könyvek a polcokon? Olvasnátok nekünk belőle?” Akkor ezt válaszolja: „Nem-nem, ezek felnőtteknek való könyvek” – majd mélyedjen is bele az egyik könyvbe. Ettől fogva a gyerekek fokozott érdeklődést tanúsítanak majd a könyvek iránt. Ekkor adja be a derekát, olvasson fel a könyvekből és magyarázza is el a gyermekeinek.

7. Vegyen még több könyvet. Ha szükséges, vegyen további könyvespolcokat.

Mostantól fogva otthona továbbra is úgy néz majd ki, mintha a földön lenne, ám valójában spirituális magasságokba emelkedik és egyre magasabb szintre kerül. Mindenkinek olyan otthona van, amivel megtölti. Aki négyezer év zsidó bölcsességét tartja az otthonában, az olyan alapokra épít, mely örök időkig tart.

A zsidó könyvespolcról szóló további cikkeink itt találhatók:

Fotó: frockinstock

Megszakítás