Az elmúlt két hétben mintegy 22 ezer ukrajnai zsidó menekültnek sikerült a helyszínen tevékenykedő Chábád-küldöttek segítségével elmenekülnie. A kimerítő, sokszor napokig tartó utazás és a sok órás várakozást igénylő határátlépés után azonban nem lélegezhetnek fel, hiszen a megpróbáltatások ilyenkor még nem szűnnek meg.

A menekülteknél többnyire csak egy-egy kisebb táska van és az a ruha, amit magukon viselnek. Útnak indultak az ismeretlenbe, idegen országokba, ahol nem értik az ott lakók nyelvét. A cél a legtöbbek számára Lengyelország, Moldova, Románia, Magyarország vagy Szlovákia. Ezekben az országokban a Chábád-küldöttek már várják az érkezőket, menekülttáborokat, szállodákat és egyéb lehetőségeket nyitottak számukra.

 

Az ukrajnai Chábád teljes erővel szervezi a kimenekítést

A Chábád mozgalom csaknem 200 küldöttje szolgálja az ukrajnai zsidó közösségeket.

A lengyel és a moldáviai határon forró étellel várják az érkezőket, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon biztonságos otthonokban vagy szállodai szobákban kapnak ellátást a menekültek, amíg el nem döntik, merre mennek tovább. A nagyszabású mentési akciót nagyrészt a Chábád által vezetett Zsidó Közösségek Föderációja vezeti, amely a volt Szovjetunió területén működő zsidó közösségeket fogja össze. Rajtuk kívül Slomó Pelesz, az izraeli Kfár Chábádban a Chábád krízisközpontját vezető rabbi is kulcsszerepet tölt be a szervezésben. Az ehhez szükséges fedezetet részben a Chábád által nemrégiben létrehozott ukrajnai segélyalap biztosítja, ahova a világ minden tájáról érkeznek nagylelkű adományok. A pénz közvetlenül a terepen tevékenykedő küldöttekhez jut, akik azonnal a mentési munkálatokra fordítják azt.

Románia

Bukarestben Naftali Deutsch rabbi és felesége, Risa, valamint Jicchák és Dvorá Lea Raskin vezeti a Chábád-központot. Naponta több száz menekültet fogadnak és látnak el friss, meleg étellel, valamint szállással. Olyan helyzetekre is fel kell készülniük, amelyek azonnali cselekvést igényelnek, például a beinduló szülés.

A Chábád-küldöttek bukaresti jobbkeze a Kijevből csak néhány nappal korábban érkezett Max Feferboim, aki fordít, szállodákkal tárgyal, dokumentumokat szerez, orvost, gyógyszert talál:

„Telefonhívást kaptam a Chábádtól. Azt mondták, két órán belül indul a busz. Összepakoltam, amit csak tudtam. Mindent a Chábád fizetett.”

Miután megérkezett Bukarestbe, azonnal jelentkezett önkéntes segítőnek a Chábád-központban, ahol a nap 24 órájában folyik a munka:

„Nem gondolnak magukra, csak arra, hogy hogyan segíthetnének másoknak.”

A hatgyermekes Risa Deutsch is minden pillanatát a menekültek ellátásával tölti. „A nemzetközi nőnapra virágot vettem neki, csodálatos asszony” – mondta Feferboim. A menekültek jelentős részét magánházakban szállásolják el, a közösség számos tagja nyitotta meg otthonát az érkezők számára. Mivel a közösség egyik tagja – akinek az édesanyja maga is Kijevből menekült el a napokban – ingatlanügyekkel foglalkozik, ezért sikerült több tucatnyi lakást találni a menekülőknek.

A romániai Iasi (Jászvásár) városában három szállodát bérelt ki a Chábád. Itt több száz menekültet látnak el a múlt héten Ukrajnából érkezett Chábád-küldött, Sálom Gopin rabbi vezetésével. Gopin rabbi számára nem ismeretlen a menekülés: 2014-ben Kelet-Ukrajnából menekült el a közösségével együtt Kijevbe és alapított ott egy új Chábád-központot. Feleségével és gyermekeivel Romániában azonnal munkába lendültek:

„Segítünk az embereknek abban, hogy továbbléphessenek útjuk következő állomása felé. Összekötjük őket a svájci, franciaországi, hollandiai, németországi és osztrák Chábád-központokkal, valamint segítjük az Izraelbe való bevándorlást. Olyan humanitárius katasztrófával állunk szemben, amelyhez foghatót Európa nem tapasztalt a második világháború óta. Felfoghatatlan a borzalmas szenvedés.”

A kolozsvári Chábád-központ vezetői, Dovber és Fraidy Orgad sem pihennek. Ők is több száz menekültet fogadnak naponta. A város legnagyobb szállodáját bérelték ki, kikóserolták a konyhát és egy éjszaka alatt menekülttáborrá alakították az épületet. Maga a főszakács is ukrajnai zsidó menekült. Ide érkeztek a zsitomiri árvaház kis lakói is.

Lengyelország

Ukrajnából több mint egymillió menekült érkezett Lengyelországba, köztük számos zsidó is, akiknek a Chábád segített először a határ ukrán oldalán fekvő Lvivbe jutni és onnan Lengyelországba. Solom Ber Stambler varsói rabbi a határra küldött jesivatanulókon keresztül koordinálja a menekültek szállítását, ő maga Varsóban nyitott éjjel-nappal nyitva tartó konyhát. Itt is szállodákat és lakásokat béreltek ki az érkezők számára, akiket az étel és a szállás mellett minden mással is segítenek, például repülés előtt szükséges koronateszttel, vagy játékokkal, pelenkával és ruhákkal.

„Segítünk, ahogy csak tudunk” – mondta a rabbi, akinek egy testvére és egy unokatestvére is Ukrajnában szolgál küldöttként.

A zsidó történelemmel átszőtt Krakkóban Eliezer Gurary rabbi szervezi a városba érkező zsidó menekültek elszállásolását és ellátását. „Sokuknak komoly segítségre van szüksége” – mondta a rabbi, és elmesélte, hogy több gyereket küldött már el kórházi ellátásra. Egy asszonynak veseproblémái akadtak és egy néhány hetes ikerpárral érkező fiatal házaspár is az átlagosnál több támogatásra szorult. Egy másik krakkói Chábád-küldött házaspár, Refael és Dini Popack segíti Gurary rabbi tevékenységét, rájuk a főzés feladata hárul. A menekültek igen rossz állapotban érkeznek, sokan többnapos utazással, teljesen kiéhezve kerülnek hozzájuk. Mindent adományokból fedeznek, magánemberek, cégek, üzletek és teljes közösségek is adakoznak szerte a világból.

Moldova

A moldovai határon a helyi Chábád rabbija, Zuse Abelsky várja negyvenfős csapatával az érkezőket, akiket a határon azonnal étellel látnak el, Kisinyovban adnak nekik szállást és segítik a továbbhaladásukat.

„Visszaadjuk nekik a méltóságukat. Ezek az emberek egy egész életet hagytak hátra Ukrajnában, mindent elveszítettek egyetlen nap leforgása alatt. Miután ötven órát töltöttek az úton, a mi feladatunk az, hogy szeretettel fogadjuk őket, ételt és szállást nyújtsunk nekik.”

A szállást egy egész tábor, négy szálloda és több tucat magánlakás biztosítja. Összesen 650 ággyal és napi 3500 adag étellel várják az érkezőket. Eddig mintegy tízezer embernek nyújtottak segítséget. A határról buszokkal szállítják a menekülteket Kisinyovba, ahol reggel 9 és este 9 között működik egy odesszai menekült által vezetett konyha. Kihívások itt is akadnak, egy Kijevből érkezett asszony például belső vérzéssel került a helyi kórházba, de nem kapott elég figyelmet. Lánya Abelsky rabbihoz fordult segítségért, és az ő közbenjárásával az asszonyt a Hácálá mentőegység repülőgépe szállította Berlinbe ellátásra.

Izrael legmenőbb mentőszolgálata Ukrajnában is segít

Az Ichud Hácálá a legnagyobb független, non-profit alapon működő szervezet Izraelben.

Magyarország

A Chábád Magyarországon sem tétlenkedik. Bár a magyar-ukrán határszakasz viszonylag rövid, és ezért jóval kevesebben érkeznek Magyarországra, mint a fent említett országokba, itt is elfoglaltak a küldöttek. A Debrecenben tevékenykedő Smuel Faigen rabbi és felesége, Riki folyamatosan fogadja a menekülteket. A rabbi elmondása szerint az áradat az elmúlt két napban érezhetően csökkent.

Budapesten Oberlander Báruch rabbi több tucatnyi menekültet látott vendégül szombaton. Szombat előtt pedig egy 200 fős, átutazóban lévő csoport számára készítettek ételt. Oberlander rabbi elmondta, hogy a közösség egyik tagja, Szabó György egészen Bodrogkeresztúrig utazott, hogy egy 120 fős, Umánból érkező csoport számára készítsen elő ételt és szállást.

„Más csoportok is jöttek és mindenkinek segítettünk” – mondta Szabó. – „Mi csupán Isten eszközei vagyunk a feladat ellátásában, megtesszük, amit csak lehet”.

 

Két tonna élelmiszert vitt az EMIH Ukrajnába

Ungvárra indult a tegnapi nap folyamán az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség küldöttsége.

 

Szlovákia

Szlovákiában is rengeteg átutazó menekültről kell gondoskodni, mesélte Boruch Myers rabbi, aki feleségével, Chánával vezeti a pozsonyi Chábád-központot.

„Mindenkinek megvan a maga története” – mondta a rebecen. Beszélt például egy asszonyról, aki soha nem részesült zsidó oktatásban. „Nálunk gyújtott először szombati gyertyát”.

Egy másik asszony a férjét és idősebb fiát hátrahagyva menekült, a férfiakat besorozták, nem tudja, mikor látja őket újra. Egy fiatal család és idősebb szüleik náluk találkoztak hányattatott utazást követően.

„Csodálatos, kulturált, segítőkész emberek, akik folyamatosan köszönetet mondanak mindenért. Mi pedig azt mondjuk, nem kell köszönni, mi vagyunk azok, akik hálásak vagyunk azért, hogy megismerhettük őket.”

Myers rabbi arról beszélt, hogy a menekültek története az ukrajnai Chábád óriási hatását mutatja. Egy idősebb asszony szombat előtt érkezett a lányaival, ők fordítottak neki oroszra. A rabbi meghívta őket szombatra, a lányok lefordították a meghívást, az asszony pedig ránézett a rabbira és megkérdezte: fárbrengen? Azzal kihúzott a zsebéből egy kis gyertyát és megkérdezte, hogy meggyújthatja-e szombatra. A szombati kidus után az egyik menekült felállt és így szólt az egybegyűltekhez:

„Hamarosan purim lesz. Isten megmentett minket akkor és Ő ment meg minket most is.”

Bukarestben Feferboim pedig így beszélt:

„Kijevben egy föld alatti parkolóházban aludtunk egy héten át, félelmetes volt. Most minden jó. Ha nem lenne a Chábád, még mindig Kijevben lennék, ám Istennek más tervei voltak”.

Az ukrajnai segélyalap a háború által sújtott zsidó közösségeket segíti. Az imádság és a jó cselekedetek spirituális módon támogatják a támadás alatt levőket. Adjon cedákát (adományt), akár csak néhány pénzérme is elegendő, a férfiak tegyenek tfilint, a nők gyújtsanak szombati gyertyát pénteken naplemente előtt és mondjanak zsoltárokat. A legalkalmasabb a 20. zsoltár, melynek szövege itt található.

 

Adomány leadása: CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat / Israelite Charity Service, 1083. Budapest, Baross utca 61. Hétfőtől péntekig, 09:00-16:30-ig.

Pénzadományt adhat a CEDEK Izraelita Szeretetszolgálat Barion-számláján keresztül

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet: +36/30-352-00-88, info@cedek.hu