Az Ichud Hácálá a legnagyobb független, non-profit alapon működő, teljes mértékben önkéntesek által üzemeltetett sürgősségi egészségügyi ellátást biztosító szervezet Izraelben. A szervezet önkéntesei közül sokan ikonikus, különlegesen átalakított és felszerelt motorbiciklikkel járnak és nyújtanak ellátást a mentő kiérkezéséig.

Az Ichud Hácálá ikonikus motorbiciklije (forrás: United Hatzalah of Israel)

A Hácálá egyik legfontosabb célja az életmentésen túl a nagyon gyors reagálás. Gyakran a Hácálá önkéntesei az elsők, akik a katasztrófa helyszínére érkeznek, és megkezdik az ellátást, ameddig a jobban felszerelt mentőautó megérkezik. Ennek megfelelően a szervezet nem egy olyan természeti katasztrófa elhárításában vett részt, amikor nagy tömegeknek kellett a lehető legrövidebb időn belül segítséget nyújtani a legsúlyosabban érintett területeken. Nemzetközi szinten is elismert képzésén számtalan szakembernek segítettek már abban, hogyan tökéletesítsék tudásukat a tömegkatasztrófák kezelése terén. Önkénteseik több országban, így például Ukrajnában is megtalálhatók.

Slomó Rosilio, az ukrajnai Hácálá ortodox zsidó elnöke is azok közé tartozik, akikre most rengeteg feladat hárul a háború sújtotta Ukrajnában, írja a Jew in the City. Szervezetének önkénteseivel együtt fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a lehető legtöbb helyi lakost juttassa a lehető legrövidebb alatt biztonságos helyre. Feleségét és gyermekeit már korábban kimenekítette, ő azonban eltökélt abban, hogy addig marad Ukrajnában, amíg a legutolsó személyt is ki nem viszik.

„Szeretnénk együttműködni az izraeli nagykövetséggel, hogy biztosítsanak számunkra néhány buszt és küldjenek sofőröket is. Ha ez nem történik meg, B tervem is van: vásárolok néhány buszt, szerzek sofőröket és így visszük ki az embereket. Ez az egyetlen út… Kezd eluralkodni a káosz.” – jelentette ki. 

Bár nem tudják, mire számítsanak, Rosilio úgy véli: nem lesz túlságosan hosszú a küzdelem és Oroszország hamarosan felülkerekedik, ismét kontroll alá vonva Ukrajnát. Az interjú végén a mentős kéréssel fordult mindenkihez: segítsék életmentő munkáját.

Az ukrajnai Hácálát a következő linken lehet támogatni adományokkal: www.hatzalahukraine.org.