Ungvárra indult a tegnapi nap folyamán az EMIHMagyar Zsidó Szövetség küldöttsége, két tonna élelmiszert vittek az ottani zsidó közösség részére, illetve azoknak, akik az ungvári Chábád-közösségétől kértek segítséget. Számos embert juttattak így élelemhez az ostrom alá került ország egyik kisvárosában. A csomagokba került: 800 kg kóser csirkehús a csengelei vágóhídról, 100 kg kóser pékáru és 800 liter kóser tej a Semes gyártásából, illetve 100 kg import vaj és sajt is. Ezeken felül 50 kg csokoládét és édességet is pakoltak a termékek mellé. A szállítmány pár órás autóút és határmenti ellenőrzés után, meg is érkezett a célvárosba. 

 

Az orosz-ukrán konfliktus okozta menekültkrízist és az ezzel járó borzalmas lelki és fizikai terheket látva, nem maradhatott tétlen az EMIH sem.

„Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel segít az ukrajnai menekültek ellátásában”

– mondta el Köves Slomó az EMIH vezető rabbija.

„Eddig is biztosítottunk Budapesten szállást és kóser élelmet a menekülteknek, illetve folyamatosan kapcsolatban vagyunk a megszállt térség zsidó vezetőivel is, abban segítünk, amiben csak tudunk

– tette hozzá Köves Slomó.

Ungváron egyelőre megszokottan zajlik az élet, azt leszámítva, hogy kóser élelmiszerből hiány van és, hogy naponta menekülttömegek utaznak át a városon. Azok, akik a harcok elől menekülnek el az országból, sokszor gyalogosan, élelem és víz nélkül indulnak neki a testileg és lelkileg is kimerítő útnak. Itt, a helyi Chábád óvodájában kialakított átmeneti szálláson fogadják a menekülteket, illetve a helyi közösség tagjait is és próbálják segíteni mindazzal, amire szükségük van. Az EMIH által kézbesített adomány is ilyen formán kerül feldolgozásra.

„Sokan maradtak Ukrajnában, vagy azért mert nem tudtak már eljönni a hadkötelezettség miatt, vagy mert nem is tervezték, hogy elhagyják hazájukat. Nekik szeretnénk segíteni az adománnyal”

– magyarázta Nógrádi Bálint az EMIH gazdasági vezetője.

„Nagy számban gyűltek össze a fogadásunkra és mindenki egytől egyig segített kipakolni a furgonokból, amikkel az élelmet szállítottuk. Egy hölgy körbevezetett minket az óvodán, megmutatta, hogy melyik helyiséget, miképpen alakították át a menekültek fogadására. Egy 18 éves ukrán fiú aki a dnyeperi jesivában tanult, szintén itt keresett menedéket. Elmondta, hogy mivel a rabbicsalád már jóval a háború kitörése előtt személyes okok miatt Izraelbe utazott családjával ideiglenesen, visszajönni azonban már nem tudtak -, ő olvassa a tórát és purimkor is az ő feladata lesz felolvasni Eszter könyvét a közösség ott maradt tagjai részére” – mesélte Nógrádi Bálint.

 

Azonban az, hogy Menáchem Mendel Wilhelm, az ungvári sliách nincsen a helyszínen, nem jelenti azt, hogy nem is segít. Ő is folyamatos kapcsolattartásban van az ungváriakkal is és aktívan részt vesz a háttérmunkák szervezésében, illetve az általa már létrehozott infrastruktúrában tevékenykednek a segítők. 

Ungváron minden segítség elkel, ugyanis nemcsak az ott élők szorulnak most támogatásra, de azok is, akik a városon keresztül kelnek át és hagyják el Ukrajna területét. Sokszor buszokkal érkeznek akár 100-150, esetenként több fő is jön a városba, akiket élelemmel kell ellátni, ugyanakkor családok ugyanúgy megállnak az óvodánál kicsit megpihenni. Az intézmény konyhájában egy asszony megállás nélkül süti a kenyeret, hogy mindenkinek jusson még az út hátralevő részében is belőle. Az érkezőket friss, tiszta ágynemű fogadja a szálláson, melyek az óvoda udvarán száradnak kifeszített köteleken. 

 

„Nyugat-Ukrajnában nincsenek harcok, mégis sok menekült van, akik az ország háborús övezeteiből érkeztek a térségbe. Az odaúton teli pályaudvarokat és buszokat láttunk, nagyon megrendítő volt. A helyi Chábád-központban – amely egy helyen zsinagóga, óvoda és közösségi tér is -, azt láttuk, hogy hihetetlen az összefogás a helyi segítők körében. A hölgy, aki összefogja a dolgokat elmesélte, hogy sábátkor ötven fő töltötte náluk a szombatot. Nagyon örültek az élelmiszernek amit vittünk és irtó hálásak voltak. Tervezzük, hogy a jövőben még juttatunk élelmiszert Ungvárra is, már központilag elkezdtük a szervezését”

– tudtuk meg Megyeri Jonatántól.

„Jelentős probléma, hogy amire igény lenne, nem tudjuk megfelelő mennyiségben biztosítani, ugyanis a magyarországi gyártmányú kóser élelmiszer nem kifejezetten széles. Jelenleg kóser csirke, tej és pékáru az amit tudunk majd adományozni, de például a mostani szállítmányban is a kilós kóser sajtokat Bécsből szereztük be. Felmerült, hogy szükség lenne még Ungváron több tejtermékre is és most ezen dolgozunk, hogy egy nagyobb szállítmányt rendeljünk be Angliából és Belgiumból. A kolozsvári rabbi szintén hasonló kéréssel kereste meg az EMIH-et, nekik a mai nap folyamán egy raklap kóser húst és 300 liter kóser tejet küldünk, illetve természetesen hozzájuk is juttatunk majd tejtermékeket, amint azok megérkeznek Magyarországra”

– egészítette ki Nógrádi Bálint.

Nézze meg Megyeri Jonatán helyszíni beszámolóját

 

 

Kolozsváron félkész ételekből van még hiány, mivel ezeknek egyszerű és gyors az elkészítése. Ez abból a szempontból is fontos, mert sokan csak magukhoz veszik az élelmet és meg sem állnak pihenni. 

Így segíthet ön is

Ha rendelkezik olyan furgonnal amelyik fagyasztott, vagy hűtést nem igénylő élelmiszerek szállítására alkalmas és meg tudja oldani, hogy Kolozsvárra, illetve Ukrajna határmenti területeire eljuttatja a csomagokat, jelentkezzen az alábbi elérhetősegeken. A CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálaton keresztül, pénzadománnyal is támogathatja a menekülteket. 

Adomány leadása: CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat / Israelite Charity Service, 1083. Budapest, Baross utca 61. Hétfőtől péntekig, 09:00-16:30-ig.

Pénzadományt adhat a CEDEK Izraelita Szeretetszolgálat Barion-számláján keresztül

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet: +36/30-352-00-88, info@cedek.hu

 

Megszakítás