A jeles nap tiszteletére 1210 új zsidó intézményt alapítottak és sokan vállaltak magukra valamilyen jó cselekedetet a Rebbe emléke előtt tisztelegve, aki niszán hó 11-én (idén április 12.) látta meg a napvilágot, éppen 120 évvel ezelőtt – írja a chabad.org.

Egyikük Shimmy Borgen Queens-ből, aki az egész családját elvitte a Rebbe sírjához. Emellett feleségével elhatározták, hogy kapcsolatuk javítása érdekében minden héten egy napot egymásra szánnak és több időt töltenek együtt. Mindezt a Lubavicsi Rebbe születésnapja alkalmából teszik, pedig személyesen sohasem találkoztak vele, életműve azonban nagy hatást gyakorol rájuk.

„Sokat jelentett nekem, amikor arról olvastam, hogy a Rebbe minden egyes nap szakított időt arra, hogy a feleségével teázzon. A születésnapokat egyébként számos zsidó közösségben nem ünneplik, de mióta a Rebbe tanításait olvasom, elkezdtem fontosnak érezni a születésnapok és az élet megünneplését”

– mondta Borgen.

„Sehol máshol nem érzem annyira a Rebbe közelségét, mint a sírja mellett. Úgy vélem, hogy a szemünk előtt válik valóra az álma és a haszidizmus forrásai szétáradnak az egész világon”

– tette hozzá.

A Rebbe a cári birodalomban, Nyikolajevben (ma Mikolaiv, Ukrajna) született 5662. niszán 11-én, azaz 1902. április 18-án. Édesapja a neves tóratudós, Lévi Jicchák rabbi volt, édesanyja Cháná rebecen. Születése után az ötödik lubavicsi rebbe, Sálom Dov Ber Schneerson rabbi nem kevesebb, mint hat táviratot küldött a szülőknek, amelyekben áldásai mellett különböző tanácsokat is adott a gyermek méltó felneveléséhez.

Ki volt a rebbe édesanyja?

Tisré hónap hatodikára (idén szeptember 24.) esett a rebbe édesanyja, Cháná rebecen jórcájtja, halálozási évfordulója. Ez alkalomból az ő önfeláldozással, mások iránt való tevékenykedéssel töltött életét mutatjuk most be röviden. Cháná rebecen 1880-ban született az ukrajnai Nyikolájevben, a közkedvelt városi rabbi, Meir Slomó  és felesége, Ráchel Janovszki gyermekeként. Már egészen fiatalon részt vett a helyi … Olvass tovább

A Rebbe rendkívül fontosnak tartotta a születésnapokról való megemlékezést. Tanítása szerint e napon a lélek megújul és áldásban részesül. Arra biztatott mindenkit, hogy tekintse a saját születésnapját egyfajta ros hásánánának, újévnek, mely alkalmat ad arra, hogy számvetést csináljon és a jövő felé tekintsen.

A Rebbe természetesen a születésnap kapcsán is a cselekedeteket helyezte előtérbe, elsősorban a tóratanulással, a micvák gyakorlásával és a másokkal való kapcsolatok javításával kapcsolatban. A Rebbe a saját születésnapján is ezt tartotta szem ellőtt és igyekezett újabb eredmények elérésére ösztönözni híveit a Chábád mozgalom tevékenységének kibővítése terén. Szokássá vált, hogy e napon a haszidok saját vállalásaikat ajánlották a Rebbének ajándék gyanánt. 1972-ben, a hetvenedik születésnapján a Rebbe arról beszélt, hogy a nyugdíjba vonulás nem fér össze a zsidó gondolkodással, mert az ember feladata az, hogy folyamatosan munkálkodjon. Ajándékként azt kérte követőitől, hogy 71 új lubavicsi intézményt alapítsanak világszerte, ami meg is történt.

E kérés mintájára döntöttek idén 1210 új intézmény megalapításáról, amelyek között találunk Chábád-központokat, akár olyan távoli helyen is, mint Costa Rica, új mikvéket Ghánától Jamaicáig, micvatankot, óvodát és iskolát.

A születésnapunk a saját, személyes ros hásánánk

A Rebbe azt tanította, hogy a zsidó dátum szerinti születésnapunkat kell megtartanunk. Ez az a nap ugyanis, amikor Isten különleges erőt ad az ünneplőnek. 1901-ben, ádár hó 25-én (ebben az évben április 1.), egy szombati napon született a Lubavicshoz közeli Babinovicsban az áldott emlékű Chájá Muská rebecen, a Rebbe felesége. A hatodik lubavicsi rebbe, Joszef … Olvass tovább

A születésnapon fellelkesülve döntött úgy az Egyesült Államokbeli Pensacolában szolgáló Mendel Danow rabbi és felesége, Nechámá, hogy akcióba lépnek és létrehozzák azt a két fontos zsidó intézményt, mely közösségükből még hiányzik: egy mikvét és egy óvodát. A rabbi emellett még egy klubot is alapított a városban élő fiatal zsidó értelmiségieknek.

„Itt még sohasem működött rituális fürdő és zsidó óvoda sem volt. A Rebbe születésnapja adott motivációt ahhoz, hogy belevágjunk a megvalósításba. A 120-as szám a teljességet szimbolizálja. Mi a zsidó élethez szükséges infrastruktúra teljességét szeretnénk létrehozni Pensacolában”

– mondta Danow rabbi.

A jamaicai mikvét éppen niszán 11-én nyitják meg ünnepélyes keretek között. „Nincs tudomásunk arról, hogy bármikor is lett volna mikve Jamaicában” – mondta Ainsley Henriques, a helyi zsidó élet kutatója. A jamaicai Chábád-központot Yaakov Raskin rabbi és felesége, Mushkee vezeti.

„Ez egy sziget, amelyet minden oldalról óceán vesz körül. Az épített mikve hiánya eddig nagyon megnehezítette a zsidó családi élet törvényeinek betartását, mind az itt élők, mind a turisták számára. Az óceánt elvileg lehet mikvének tekinteni, ám számos halachikus, biztonsági és szemérmességi problémát kell megoldani ahhoz, hogy használni lehessen, ezért csak akkor éltünk ezzel a lehetőséggel, ha nem volt más választásunk”

– mondta Raskin rabbi, a rebecen pedig hozzátette: „Én már hét éve kísérek nőket az óceánpartra, de ennek vége, mert Istennek hála megépült a mikve. Emlékszem, tavaly éppen egy rendkívül viharos napon érkezett el egy hölgy megmerülésének napja. Logikus lett volna elhalasztani, de végül sikeresen megoldottuk. Később derült ki, mennyire fontos volt a számára, hogy mindenképpen azon az estén merüljön meg. Már hosszú évek óta nem volt képes teherbe esni, ezért rendkívül oda kellett figyelnie az időzítésre. Istennek hála megfogant, és az őszi ünnepek előtt egészséges gyermeknek adott életet. Ezentúl nem kell megküzdenie senkinek az elemekkel, ha meg akar merülni. A Rebbe a Zohár alapján azt tanította, hogy a mikve megváltoztatja az adott város és ország spirituális állapotát. Ennél szebb ajándékot nem is ajánlhattunk volna neki a születésnapján.”

Az intézményalapítás mellett a világ minden sarkában hászid összejöveteleket, fárbrengeneket rendeznek, ahol énekszó, enni- és innivaló, illetve tóratanulás mellett ünnepelnek a Chábád közösségek tagjai és barátai. A pontos dátumot megelőzően, április 6-án a jeruzsálemi Teddy Stadionban 34 ezer ember gyűlt össze a Rebbe tiszteletére és neves zenészek közreműködésével haszid dallamokat énekeltek.

A címlapkép csak illusztráció: chabad.org

Megszakítás