Címke archívuma: omer

📖 – I. kötet A Biblia, a Talmud és a Chaszid filozófia

Ebben a jegyzetben a Bibliából, a Talmudból, a zsidó filozófia és misztika műveiből válogattunk és fordítottunk. Például az itt megjelentetett Talmud-fordításhoz hasonló, a Talmud valódi, vitázó jellegét jól tükröző magyar fordítás még soha nem jelent meg. A fordítások nagy része a héber, jiddis eredetiből erre az alkalomra készült, esetenként korábbi magyar fordítások felhasználásával.

Bővebben »

23. nap (3 hét és 2 nap): fegyelmezettség a kitartásban (gvurá sebenecách)

Vizsgáljuk meg saját kitartásunk fegyelmezettségét. A kitartást produktív célok elérése felé kell irányítanunk, és konstruktív módon kell kifejeződnie. Vajon saját kitartásom és eltökéltségem arra szolgál-e, hogy rossz szokásokat letörjön, jókat pedig előrevigyen? Vagy éppen fordított a helyzet? Erősségből, vagy gyengeségből fakad a kitartásom? Mély meggyőződésből kiindulva, vagy védekezésként jelenik meg? Előfordul-e, hogy makacsságból és hibáim… Tovább 23. nap (3 hét és 2 nap): fegyelmezettség a kitartásban (gvurá sebenecách)

Bővebben »

Negyedik hét: necách – kitartás

A kitartás és az ambíció a határozottság és a szívósság keveréke. Szerepel benne a türelem, az állhatatosság és a kurázsi. A kitartás arról is szól, hogy az ember megbízható és számon kérhető, mivel ezek biztonságot és elköteleződést nyújtanak. Kitartás nélkül semmiféle jó kezdeményezés, vagy szándék nem lehet sikeres. A kitartás azt jelenti, hogy élünk, és… Tovább Negyedik hét: necách – kitartás

Bővebben »

19. nap (2 hét és 5 nap): az együttérzés alázatossága (hod sebetiferet)

Az együttérzésnek tartalmaznia kell az alázatosságot is, nehogy lenézővé, atyáskodóvá, leereszkedővé váljon. Az alázatosság azt jelenti, hogy felismerem: az együttérzésre és adományozásra való képességem nem tesz engem jobbá annál, aki mindezeket tőlem kapja. E tulajdonságok és viselkedésmód által kimutatjuk, hogy elismerjük, hogy azáltal, hogy az Örökkévaló olyan embereket teremtett, akiknek szüksége van a mi együttérzésünkre,… Tovább 19. nap (2 hét és 5 nap): az együttérzés alázatossága (hod sebetiferet)

Bővebben »

18. nap (2 hét és 4 nap): az együttérzés kitartása (necách sebetiferet)

Ahhoz, hogy az ember együttérzése a lehető legteljesebb és legtökéletesebb legyen, szükséges, hogy az együttérzés konzisztens és időtálló legyen. Megbízhatónak és állandónak kell lennie, és akkor is képesnek kell lennünk erre az érzésre, amikor mással vagyunk elfoglalva, illetve épp nem alkalmas nekünk az időpont. Vajon készen állok-e arra, hogy kiálljak másokért? ÓMERSZÁMLÁLÁS Az áldás szövege:… Tovább 18. nap (2 hét és 4 nap): az együttérzés kitartása (necách sebetiferet)

Bővebben »

17. nap (2 hét és 3 nap): együttérzés az együttérzésben (tiferet sebetiferet)

Vizsgáljuk meg az együttérzés együttérzését. Annak kifejeződését és intenzitását. Miért fontos ez? A valódi együttérzés határtalan, mivel nem az egyén saját szükségleteinek kifejeződése és nem is az illető behatárolt nézőpontja határozza meg azt. A másokkal való együttérzést úgy érhetjük el, ha hozzáállásunk önfeláldozó, saját magunk fölé emelkedik, és önmagunkat a másik ember helyzetébe és tapasztalatai… Tovább 17. nap (2 hét és 3 nap): együttérzés az együttérzésben (tiferet sebetiferet)

Bővebben »

16. nap (2 hét és 2 nap): fegyelmezett együttérzés (gvurá sebetiferet)

Ahhoz, hogy az együttérzés hatékony és egészséges legyen, fegyelmezettnek és fókuszáltnak kell lennie. Tudnunk kell, kinek és milyen mértékben fejezzük ki az együttérzésünket, és azt is, hogy mikor kell határokat szabnunk neki, vagy teljesen visszafogni. Az fegyelmezett együttérzés azt jelenti, hogy az ember tudja: az igazi együttérzés néha az, ha nem vagyunk együttérzőek. Ennek az… Tovább 16. nap (2 hét és 2 nap): fegyelmezett együttérzés (gvurá sebetiferet)

Bővebben »

Harmadik hét – együttérzés

A tiferet, vagyis együttérzés összefoglalja és harmonizálja a cheszed szabadon kiáradó szeretetét és a gvurá fegyelmezettségét. A tiferet ezt úgy éri el, hogy egy harmadik dimenziót, az igazságot adja hozzá a korábbiakhoz. Ez az igazság képes saját magában összefogni mind a szeretetet, mind pedig a fegyelmezést. Az igazságot az önfeláldozás által érhetjük el: ha felülemelkedünk… Tovább Harmadik hét – együttérzés

Bővebben »

14. nap (2 hét): vezetés a fegyelmezésben (málchut sebegvurá)

A fegyelmezésnek, akárcsak a szeretetnek, a személyes méltóságot kell erősítenie (ld. hetedik nap). Az a fegyelmezés, amely megtöri a fegyelmezni kívánt illetőt, visszaüt. Az egészséges fegyelmezés erősíti az önbecsülést, és segít abban, hogy az ember a lehető legjobbat hozza ki magából, finomítva a saját szuverenitását. Ezek az értékek nem állnak szemben a fegyelmezéssel, és nem… Tovább 14. nap (2 hét): vezetés a fegyelmezésben (málchut sebegvurá)

Bővebben »

13. nap (1 hét és 6 nap): kötődés a fegyelemben (jeszod sebegvurá)

Ahhoz, hogy a fegyelmezés hatékony legyen, elkötelezettséggel és kötődéssel is párosulnia kell. Legyen szó akár saját magunk, akár mások fegyelmezéséről, szükség van arra, hogy érezzük: a fegyelmezésre éppen a szorosabb kapocs kialakulásához van szükség. A lényeg nem az, hogy én fegyelmezek valakit, hanem az, hogy együtt éljük át ezt a folyamatot, mindkettőnk közös hasznára. ÓMERSZÁMLÁLÁS… Tovább 13. nap (1 hét és 6 nap): kötődés a fegyelemben (jeszod sebegvurá)

Bővebben »

Ómer negyedik nap: kitartás a kedvességben (necách sebecheszed)

 Időtálló-e a szeretetünk? Kiállja-e a kihívások és a visszaesések próbáját? Az élet emelkedőit és lejtőit. Milyen mértékben állunk készen arra, hogy harcoljunk azért a szeretetért, amink van? Van-e a szeretetünkben lelkesedés és erény? Ezen a napon ezeken a kérdéseken érdemes gondolkoznunk, hogy a bennünk élő szeretetet állhatatossá és kitartóvá tegyük.

Bővebben »

Ómer harmadik nap: a kedvesség harmóniája (tiferet sebecheszed)

Létezik a szeretet, és létezik a csodálatos szeretet. A valódi szeretetben empátia és együttérzés van, és ezek alkotják a csodálatos szeretetet. A szeretetet gyakran hozzák összefüggésbe a kölcsönösség elvárásával. A valódi szeretet akkor fejeződik ki, amikor az ember semmit nem kap viszonzásképpen, és még akkor is, ha a másik nem is érdemel szeretetet. A tiferet… Tovább Ómer harmadik nap: a kedvesség harmóniája (tiferet sebecheszed)

Bővebben »