Most induló, az ómerszámlálás ideje alatt tartó sorozatunkban napról napra egy számot és az ahhoz kapcsolható gondolatot, szokást, a hagyomány egy-egy elemét mutatjuk be olvasóinknak.

Echád mi jodéá… Ki tudja, mi az egy – kérdezik a népszerű pészahi dalban, amely egytől tizenháromig sorolja fel a számokat és társít mindegyikhez jelentést.

A zsidóságban fontosak a számok. Amit az ember megszámol, azt fontosnak tartja. A zsidók a hagyomány szerint számolják a napokat, az éveket, a macesz elkészítésénél eltelt perceket. Legalább tíz férfi kell a közösségi imádkozáshoz és számokat jelentenek még a betűk is. Egyszóval, mindent megszámolnak.

Mielőtt belevágunk, röviden összefoglaljuk, amit az ómerszámlálásról tudni kell

Az ómer a tórai idők mértékegysége volt. A Szentélyben ómerrel kimért árpaáldozatot hoztak pészah és sávout között. Mivel ma nem áll a Szentély, ezért áldozatok sincsenek, így kizárólag szóban teljesíthető a számolás micvája.

Pészah második estéjétől fogva tórai parancsra hét hetet kell számolni, minden nap eggyel közelebb kerülvén a tóraadáshoz. Az ötvenedik nap sávuot ünnepe. Pészahkor az Egyiptomból való fizikai megszabadulást ünneplik, és addig számlálják a napokat, amíg el nem érkezik a spirituális-szellemi megszabadulás, illetve felemelkedés időpontja, a tóraadás.

Így kell számolni

Legjobb, ha rögtön az est beálltával (az esti ima végeztével) történik a számolás, de az éjszaka bármely pontján sort lehet keríteni rá. Elmondják a megfelelő áldást (ld. lent), majd kijelentik, hogy az adott nap az ómer melyik számú napja. Ezután még egy rövid áldásformulát is elmondanak. Fontos, hogy ameddig nem mondták el az áldást és nem számoltak, addig nem mondhatják ki az adott nap sorszámát. Így ha valaki megkérdezi, hogy hányadik nap van, csupán az az információ adható meg neki, hogy az előző napon hányat számoltak.

Ha véletlenül elfelejtett számolni

Ha valaki este, vagy éjszaka véletlenül megfeledkezik a számolásról, a következő napon áldásmondás nélkül számolhat, majd a további estéken áldás elmondása után folytathatja a számolást. Ha azonban nem pótolta be a számolást a nap során, a továbbiakban áldásmondás nélkül számol sávuotig. Az ómerszámláláshoz felállnak, és állva mondjuk el az áldást, valamint az adott nap számát.

Az áldás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל סְפִירַת הָעֹמֶר.

Áldott vagy te, Örökkévaló Istenünk, a világ királya, aki megszenteltél parancsolataiddal, és megparancsoltad az ómer számlálását.

Ezután következik a számolás: ma van az ómer X. napja – a hetedik naptól kezdve hozzáteszik, hogy ez hány hetet és hány napot jelent.

Bár maga a micva gyorsan teljesíthető, ezért első látásra könnyen betarthatónak tűnik, mégsem ennyire egyszerű, hiszen heteken keresztül minden este emlékezni kell a számolás szükségességére. Korábban ómerszámláló-táblákkal emlékeztettek erre, manapság telefonos applikációk, valamint e-mailes figyelmeztető szolgáltatások állnak rendelkezésre (csak arra kell figyelni, hogy szombaton ne feledkezzenek meg a számolásról).

Címlapkép: etz-ron /  Sharon Binder 

Szfirát háomer – Ómerszámlálás

És számláljatok magatoknak az ünnep másnapjától, ama naptól, midőn hozzátok a lengetés ómerjét, hét teljes hét legyen. A hetedik hét után való napig számláljatok ötven napot; azután áldozzatok új ételáldozatot az Örökkévalónak. (M.III. 23:15) Peszách és sávuot, a tóraadás ünnepe között ötven nap telik el. Ez az ómerszámlálás ideje: peszách második estéjétől fogva hét hetet … Olvass tovább