Vizsgáljuk meg az együttérzés együttérzését. Annak kifejeződését és intenzitását. Miért fontos ez? A valódi együttérzés határtalan, mivel nem az egyén saját szükségleteinek kifejeződése és nem is az illető behatárolt nézőpontja határozza meg azt. A másokkal való együttérzést úgy érhetjük el, ha hozzáállásunk önfeláldozó, saját magunk fölé emelkedik, és önmagunkat a másik ember helyzetébe és tapasztalatai közé képzeljük. Ez esetben feltehetjük a kérdéseket: felkészültem-e arra, hogy ezt megtegyem, és képes vagyok-e rá? Ha nem, miért? Vajon kellő mértékben kifejezem és felhasználom-e a szívemben lakozó együttérzést és empátiát? Mi akadályoz meg abban, hogy kifejezzem? Valami fogva tart? Vajon saját együttérzésem valóban együttérző, vagy öncélú? Inkább bűntudatból és szégyenkezésből, vagy valódi empátiából ered? Az e kérdésre adott válaszok befolyásolják, illetve torzítják az együttérzést. Vajon bűntudat nélkül ugyanennyire együttérző lennék? Vagy inkább kötelességtudat van az együttérzésem mögött?

Vizsgálhatjuk az együttérzést más szempontból is, és a következő kérdéseket is feltehetjük, míg lelkünk ezen aspektusát tesszük jobbá: élő-e az együttérzésem, vagy csupán a kötelességtudat hajt? Szokások rabja vagyok? Olyan teremtmény, aki rosszul érzi magát, ha mások szenvednek? Hogyan fejezem ki az együttérzésemet? Miközben végigvesszük e kérdéseket és válaszokat adunk rájuk, jobbá tehetjük az együttérzésünket.

ÓMERSZÁMLÁLÁS

Az áldás szövege:

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ על ספירת העמר.

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu ál szfirát háomer.

Áldott vagy Te, örökkévaló Istenünk, a Világ Királya,

aki megszentelt minket parancsolataival és elrendelte az ómer számlálását.

Az áldás után a nap számát mondjuk:

Hájom sivá ászár jom sehem snéj sávuot veslosá jámim báomer. – Ma van az ómerszámlálás tizenhetedik napja, ami két hét és három nap.

Majd egy lezáró könyörgés következik:

הרחמן הוא יחזיר לנו עבודת בית המקדש למקומה במהרה בימינו אמן סלה.

Háráchámán hu jáchzir lánu ávodát bét hámikdás bimherá vejáménu ámen szelá.

A Kegyelmes állítsa vissza a szentélyszolgálatot minél hamarabb, még napjainkban, ámen, szelá.

zsido.com