Az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, az előző rebbe, feleségeik és számos más, a mozgalomban kiemelkedő szerepet betöltött lubavicsi haszid végső nyughelyén, a Queensben fekvő Montefiore temetőben végeztek nagyszabású felújítási munkát. A kezdeményezést a Chábád-közösséghez tartozó üzletemberek finanszírozták – tudósít a Collive.

A temető lubavicsi parcelláiban több ezer sírhelyet újítottak fel és javítottak ki. A munkát Shaya Gordon rabbi vezette, aki segítőtársaival együtt bejárta mind a tizennégy lubavicsi parcellát és minden egyes sír állapotát felmérte. Amennyiben szükség mutatkozott a felújításra, elvégezték a munkálatokat. Gordon rabbi elmondta, hogy a felújítás ötlete akkor született meg, amikor egyszer a Rebbe sírjához jött imádkozni.

„A Rebbe sírján kívül ellátogattam rokonaim és barátaim végső nyughelyéhez is. Akkor vettem észre, hogy számos sírt benőtt a gaz, több megsüllyedt, sőt olyan sírköveket is láttam, melyek kidőltek”

– mondta. Egy későbbi látogatása során észrevette, hogy a Rebbe sírja körüli parcellában lévő sírokat mind helyreállították. „Megkérdeztem Abba Refson rabbit, a Rebbe sírját felügyelő szervezet vezetőjét, aki elmondta, hogy egy üzletember magára vállalta a Rebbe sírja körüli száz sír helyreállítását. Akkor döntöttem el, hogy az akciót az összes lubavicsi parcellára ki kell terjeszteni. Minden sír megérdemli, hogy rendezett, karbantartott állapotban legyen. Sajnos az ezzel járó magas költségek miatt gyakran nem ez a helyzet”.

Gordon rabbi szavait tettek követték

Felvette a kapcsolatot több lubavicsi üzletemberrel, illetve a Chábád parcellákat gondozó chevra kadisa (temetkezési egylet) vezetőjével, Shimon Goldberg rabbival, majd engedélyt kért és kapott a lubavicsi mozgalom központi szervezetétől az Agudas Chasidei Chabadtól a felújítási munkák elvégzésére. „Mivel a legkisebb javítás is több száz dolláros költséggel járt, így a végösszeg negyvenezer dollárra (12.36 millió Ft) rúgott. Minden lubavicsi sír állapotát felmértük, azokét is, melyek nem a Chábádhoz tartozó parcellákban találhatóak” – tette hozzá.

Minden sírnál elvégezték a szükséges beavatkozásokat. Volt, ahol csak a gazt kellett eltávolítani és lemosni a sírkövet, más esetben akár a fedőlapot is el kellett mozdítani és helyreállítani a sírkő alapját vagy kiegyenesíteni a megsüllyedt elemeket. Minden sír köré új réteg fehér követ szórtak és gyomirtót is bevetettek. A kezdeményezéstől azt is várják, hogy a temetőben nyugvók hozzátartozói nagyobb figyelmet fordítanak a jövőben szeretteik sírjára vagy akár a közelben nyugvó idegenek felújításra szoruló sírjára is.

Ezzel együtt a projektet finanszírozó üzletemberek azt remélik, hogy hamarosan egyáltalán nem lesz igény a temetők karbantartására.

„Nagyon várjuk a messiás azonnali eljövetelét, mely után már nem lesz szükség temetőkre. Addig azonban biztosítanunk kell, hogy minden haszid nyughelye megkapja az elvárható tiszteletet”

– mondta Gordon rabbi.

A Rebbe sírjáról, illetve az ezzel kapcsolatos szokásokról ebben a cikkünkben írtunk. Az ohelről ebben a cikkünkben olvashat, az itt elhelyezett kvitlikről, vagyis kívánságcédulákról pedig itt írtunk. Szent emberek szent sírjairól, illetve a sírlátogatás szokásáról szóló írásunkkal itt ismerkedhetnek meg.

Címlapkép: Collive

Megszakítás