Az évente a Chábád brooklyni főhadiszállásán megrendezett nemzetközi küldött konferencián rendre meghirdetnek valamilyen nagyszabású kezdeményezést. Számos jelentős szervezet, rendezvény, projekt ötlete született már meg ezen a konferencián és ez az idén sem volt másképp – tudósít a COLlive.

Moshe Kotlarsky rabbi, a Chábád oktatási szervezetének alelnöke a következő felhívást intézte a megjelentekhez: „Harminc évvel ezelőtt a Rebbe kijelentette: „Tegyenek meg mindent, amit csak tudnak!”. A Rebbe éppen 120 évvel ezelőtt született, tehát minden döntést, mely ezen a konferencián születik, különleges jelentéssel kell felruháznunk. Minden területen mindent meg kell tennünk, hogy végre elhozzuk a messiást!”.

Ennek értelmében meghirdették, hogy 120 új mikvét kell építeni, 120 új küldöttet kell kinevezni, 360 új zsidó könyvtárat kell alapítani, 120 millió micvát kell megtenni és 36 új tóratekercset kell megíratni. Ezeket olyan kistelepüléseken működő Chábád-központok szolgálatába kell állítani, ahol még nem rendelkeznek saját Tórával.

cottonbro from Pexels

„A konferencián meghirdetett kezdeményezések célja, hogy többet ne kelljen száműzetésben konferenciákat tartanunk. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a küldöttek munkáját segítsük és hatalmas fejlődést érjünk el. Együtt képesek leszünk véget vetni ennek a sötét száműzetésnek és végre újra találkozhatunk a Rebbével” – tette hozzá Kotlarsky rabbi.

A Tórák megíratásának akciója különösen nagy lelkesedést keltett: több százan jelentkeztek  a világ legkülönbözőbb helyszínein dolgozó lubavicsi küldöttek közül, sokan ajánlottak fel adományt és több szófer, azaz tóramásoló már munkához is látott. A tekercsek mindegyikét a Rebbe és a Rebecen tiszteletére írják.

„Nagyon megható azt látni, hogy a konferencia hatására számtalan lubavicsi haszid jelentkezett a világ minden részéről, hogy a Rebbe és a Rebecen tiszteletére készülő Tórákhoz adományozzon” – mondta Mendy Kotlarsky rabbi, a küldötteket segítő Merkos 302 szervezet igazgatója.

A hatalmas túljelentkezés miatt három sorsolást tartanak és minden alkalommal 12 tekercs talál majd gazdára. Az első sorsolásra a női küldöttek konferenciáján kerül sor Chaya Mushka rebecen halálának évfordulóján, svát hónap 22-én, azaz jövő hétfőn, a másodikra niszán 11-én, a Rebbe 120. születésnapján, nem sokkal pészáh előtt, a harmadikra pedig támuz hó 3-án, a Rebbe halálozási évfordulóján, a nyár közepén.

Az egyik jelentkező Levi Groner rabbi, aki feleségével, Chayával a New York államban fekvő kisvárosban, Pelhamban vezeti a helyi Chábád-központot, ők nem rendelkeznek saját tóratekerccsel. „Mi egy elég kis közösségben élünk és még állandó imahelyünk sincsen. A koronajárvány csak tovább nehezítette a helyzetet. Minden egyes alkalommal, amikor közösségi imát szervezünk, rengeteg időt és energiát igényel, hogy szerezzek egy tóratekercset. Általában a környékbeli zsinagógák adnak kölcsön egy-egy tekercset, de ez sem mindig megy egyszerűen. Nagyünnepeken, amikor a zsinagógákban két tekercsre is szükség van, még nehezebb a helyzet. Az ünnepek előtti napot általában azzal töltöm, hogy körbeautózom a környéket egy szabad tóratekercsre vadászva. Ha lenne egy saját Tóránk, az hatalmas segítséget jelentene. Sajnos nincs meg hozzá az anyagi fedezetünk. Ha hozzájutnánk egy tekercshez, az megszilárdítaná a közösségünket és nagy büszkeséget jelenten a tagjaink számára” – mondta Groner rabbi.

Címlapkép: cottonbro from Pexels