A Rebbe tanításait összefoglaló 600 kötetet osztották fel egymás között a Chábád jesivákban tanuló diákok, hogy méltó módon emlékezzenek meg Menachem Mendel Schneerson rabbi (1902-1994) születésének 120. évfordulójáról, amely niszán hónap 11-én (idén április 12.) lesz – írja a crownheights.info.

„Az ajándék, amelyet szeretnék, nem más, mint a tóratanulás”

– mondta a Rebbe ötven évvel ezelőtt, nem sokkal a hetvenedik születésnapja előtt. Most, hogy a 120. évforduló közeleg, haszidok tömegei – köztük férfiak, nők és gyerekek – vállalták magukra világszerte, hogy elmélyülnek a Rebbe írásaiban, és ezt ajánlják fel születésnapi ajándék gyanánt.

Lubavicsi tombola: 36 tóratekercset sorsolnak ki

120 új mikvét kell építeni, 120 új küldöttet kell kinevezni, 360 új zsidó könyvtárat kell alapítani, 120 millió micvát kell megtenni és 36 új tóratekercset kell megíratni.

A projekt kezdetén a 600 kötetbe foglalt életmű (beszédek, tanítások, levelek, magyarázatok, feljegyzések) egy-egy részét választották ki maguknak a résztvevők és vállalták, hogy niszán 11-ig áttanulmányozzák azokat. A kezdeményezés hatalmas sikere miatt a szervezők négy újabb felosztási programot készítettek, amelyek egyenként 250 kötetnyi tanítást tartalmaznak.

„A jó cselekedet jutalma maga a jó cselekedet”

– e mondás jegyében jelentettek be egy tombolát, melynek során a Rebbe írásait tartalmazó könyvsorozat 120 példányát sorsolják ki a tanulási program azon résztevői között, akik legalább öt fejezet tanulására iratkoztak fel. Minden újabb öt fejezet újabb tombolajegyre jogosít fel. Azokra, akik egy egész kötet áttanulmányozását vállalják, külön sorsolás vár, ahol a a 75 részes Torát Menáchem – Hitváádujot sorozatot lehet megnyerni.

„Bár a tanulási program a Rebbe születésnapjára koncentrál, tanításainak tanulmányozása valójában az egész éven át tart”

– mondta Shmuel Butman, a Lubavicsi Ifjúsági Szervezet igazgatója. A szervezők igyekeztek minél szélesebb körben hirdetni kezdeményezésüket, a lubavicsi jesivákat személyesen járták körbe, hogy minél több diák iratkozzon fel a programra.

Csak olyat ígérj, amit képes vagy betartani

Svát hónap 10.: a „két rebbe napja”.

Az Oholei Torah Mesivta oktatási intézményben kinyomtatták a fejezeteket tartalmazó hosszú listát és kiragasztották a jesiva falára, hogy a tanulók átlássák az egész programot és a kedvükre való részeket választhassák ki maguknak. Ezzel együtt az interneten keresztül is lehetőség van a csatlakozásra, a következő linken: YudAlefNissan120.com.