Ma van ros chodes áv: a 11. (a tórai számítás szerint 5.) zsidó hónap első napja. Amellett, hogy ez a nap vezeti be az év legszomorúbb időszakát, a Tórából éppen az ezen a héten felolvasott Mászé szakaszban arról is értesülünk, hogy Áron főpap, Mose (Mózes) bátyja ezen a napon hunyt el, 123 éves korában Hor hegyén:

 

Elvonultak Kádesből és táboroztak a Hór hegyén, Edóm országának szélén. 38. És fölment Áron, a pap Hór hegyére az Örökkévaló parancsára és meghalt ott a negyvenedik évben, hogy kivonultak Izrael fiai Egyiptom országából, az ötödik hónapban, a hónap elsején. 39. Áron pedig százhuszonhárom éves volt, amikor meghalt a Hór hegyén. (M.IV. 33:37-39)

 

Ros chodes áv jelenti a zsidó naptár legszomorúbb periódusa, a tisá beáv napjáig vezető kilencnapos gyász, a tisát hájámim, vagy jiddisül nájntég kezdetét. A hónapot menáchem ávnak is nevezik, mely kifejezés első tagja azt jelenti: vigasztaló, és biztatást ad ezzel számunkra, hiszen bármi is történik, Apánk (áv) az égben mindig velünk van, hogy a legnehezebb időszakokban is vigasztalást adjon a számunkra.

 

A hónap azonban nemcsak a tragédiát, hanem a megváltást is magában hordozza. Csillagjegye az oroszlán. Bölcseink ezt tanítják: „Az oroszlán [Nebukadnecár babilóniai uralkodó] eljött az oroszlánban [csillagkép], és lerombolta Isten oroszlánját [Jeruzsálemet], és amikor majd eljön az Oroszlán [messiás] az oroszlánban [csillagkép], felépíti Isten oroszlánját [Jeruzsálemet].” A Talmud ezzel kapcsolatban elmondja, hogy a messiás pontosan azon a napon születik, amelyen a Szentélyeket lerombolták, áv hó kilencedikén. A messiás Jehuda törzséből ered, mely törzs szimbóluma az oroszlán. Ebből azt tanuljuk, hogy az áv hó kilencedikével összefüggő tragédiák és szenvedés a Másiách idejében örömmé és vidámsággá változnak majd.

 

Addig azonban ezek a napok a gyász napjai maradnak. Ennek megfelelően – szombat és különféle micvalakomák, pl. bár micvá, körülmetélési ünnepség, vagy egy talmudi traktátus tanulmányozásának befejezése kivételével – nem eszünk húst, nem iszunk bort, sem más, szőlő alapú italt. Nem mosunk (kivéve a kisbabáknak, kicsi gyerekeknek szánt ruhákat), és nem hordunk frissen mosott ruhákat. Nem úszunk, vagy fürdőzünk csak a vízben való mozgás öröméért, és nem kezdünk lakásfelújításba sem. Lehetőleg nem utazunk, és a hold megszentelését (kidus leváná) is a tisá beáv utáni időszakra halasztjuk. Ugyanígy nem tartanak eljegyzést sem ezekben a napokban. Igyekszünk viszont még jobban odafigyelni a micvák, vagyis a parancsolatok betartására, és arra, hogy figyelmességgel, jó cselekedetekkel, önzetlen adakozással jobbá tegyük a világot.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy áv hónap nem csupán a szomorúságról szól. A hónap második fele különleges nappal indul: tu beáv (áv 15. napja) éppen hogy a zsidó év egyik legvidámabb napja, melyen az újjászületést, az új kezdetet ünnepeljük. Ezen a napon a még nem férjezett jeruzsálemi lányok ruhákat kölcsönöztek maguknak, és Jeruzsálem szőlőiben táncoltak annak reményében, hogy vőlegényt találnak maguknak. A Talmud szerint ez az év egyik legcsodálatosabb ünnepsége volt, és bölcseink azt is elmondják, hogy ez a nap az eljövendő megváltást jelképezi.

 

A hónap egy további jeles napja a lubavicsi Rebbe apjának, Levi Jicchák Schneerson rabbinak a halálozási évfordulója (1944-ben halt meg.). Lévi Jicchák rabbi 1878-ban született a kazahsztáni Alma-Atában, és Jekatyerinoszláv, más néven Dnyepropetrovszk (a mai Dnyipro, Ukrajnában) rabbija volt. Ebben a városban nőtt fel a Rebbe is, apjának nevét zsidó iskola, az ő nevét pedig utca is őrzi a városban.

 

Amint azt fent említettük, a gyász e napjaiban nem eszünk húst, illetve olyan ételt, melyben hús főtt. A következő recept azonban tejes, így az évnek ebben a szomorú időszakában is fogyaszthatjuk, de alkalmas arra is, hogy egy tejes szombati harmadik étkezés (sálesidesz, szeudá slisit) alkalmával az asztalra kerüljön.

 

Cukkinis-krumplis kugli

Tejes, gluténmentes

5 közepes méretű cukkini

2 közepes krumpli

1 nagyobb hagyma

6 tojás

2 ek. étolaj

Só és bors, ízlés szerint

¼ kk. szárított bazsalikom

1 pohár reszelt sajt

A tetejére: néhány kanál szezámmag (elhagyható)

A krumplit megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a cukkinit szintén lereszeljük. 6-8 percnyi állás után a levét kinyomkodjuk (ezt a levet később zöldségleveshez adhatjuk). A tojásokat egyenként pohárba ütjük, és minden oldalról megvizsgáljuk. Amennyiben vércseppet találunk a tojásban, úgy kidobjuk, és a következő tojás felütése előtt kiöblítjük a poharat. A tojásokat a reszelt zöldséghez adjuk az olajjal és a fűszerekkel együtt, a végén pedig a reszelt sajtot is a keverékhez adjuk, és alaposan összeforgatjuk. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, a cukkinis keveréket egyenletesen elterítjük a tálban, majd megszórjuk a szezámmaggal. 220 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, a sütés utolsó néhány percében átkapcsolhatunk grillre, hogy kissé megpiruljon a kugli teteje.