„Ha visszavonod a szombattól lábadat, hogy nem végzed dolgaidat szent napomon, hanem gyönyörnek nevezed a szombatot, tiszteltnek az Örökkévaló szent napját és megtiszteled, hogy nem végzed útjaidat, nem keresed ügyedet és szót nem beszélsz róla, akkor gyönyörködni fogsz az Örökkévalóban, hajtani engedlek a föld magaslatain és enned engedem Jákob atyádnak örökségét” (Jesája 58:13-14)

A sábát az idő szigete. Munkát, számítógépet és telefont félretéve időnket a családnak szentelhetjük. A szombat központi része a három szeudá, vagyis lakoma, melyeket nagy gonddal készítünk el még a szombat bejövetele előtt, hogy ezzel is emeljük az ünnep fényét, és kihangsúlyozzuk a szombat élvezetének fontosságát. A három étkezés közül az első kettő, a péntek esti és a szombat délelőtti, nagyobb szabású. Egy pohár borra mondott kidus, és a két bárchesz megszegése vezeti be. Ezek a lakomák talmudi hagyomány szerint húsosak, és több fogásból állnak. Szokás a főételt képező hús előtt előételt is felszolgálni: halat és salátákat, az étkezést pedig desszerttel zárják le. A lakomákat a fizikai étkek mellett szellemi táplálék is kiegészíti, ez a dvár Torá (tóramagyarázat). A gyerekek ilyenkor számolhatnak be arról, hogy mit tanultak az elmúlt héten. Minden étkezésnek megvannak a maga sajátos zmirotjai – ezek dalok, melyek a szombat szentségéről, a sábáti pihenésről és az eljövendő világról szólnak. Az étkezések alkalmával ezek közül is elhangozhat jó néhány.

A harmadik étkezés a szeudá slisit, vagy jiddis kifejezéssel sálesidesz. Ez egy kisebb lakoma a szombat délutáni mincha ima és a szombat kimenetele között. Ehhez az étkezéshez nem tartozik kidus, az étkezés kézmosással és a bárcheszekre mondott áldással kezdődik. Ilyenkor általában nem szolgálnak fel húst. Hosszú nyári szombatokon, amikor kellő hosszúságú idő telik el a délelőtti és a harmadik étkezés között, tejes szeudá slisiteket is tartanak. Ehhez az étkezéshez is tartoznak sajátos dalok, és ilyenkor is elhangzik tóramagyarázat. Fontos odafigyelni arra, hogy a sálesideszt még naplemente előtt elkezdjük. Naplemente után már nem szokás étkezésbe fogni szombat délután. A harmadik étkezés befejeztével – ahogy minden más étkezés után is, melyhez kenyérfélét fogyasztottunk – elhangzik az étkezés utáni áldás, és ettől kezdve egészen a sábátot búcsúztató hávdálá szertartásig nem szokás enni.  Vannak, akik a szombat kimenetele után ismét asztalhoz ülnek, és egy negyedik étkezést is tartanak, melynek neve meláve málká, azaz a királynő (vagyis a sábát) kikísérése.

Bár a harmadik étkezés kisebb lakoma, mint az első kettő, jelentősége mégis igen nagy. A Talmud (Sábát 118/b) szerint éppen a sálesidesz a legfontosabb étkezés, és aki megtartja, az megmenekül a zsidó népet érő szerencsétlenségektől. Az egyik bölcs azt is megjegyzi, hogy halála után azok közé szeretne kerülni az eljövendő világban, akik életükben ügyeltek a harmadik étkezésre is.  A vallási szokásokat magyarázó Széfer Tááméj Háminhágim véleménye az, hogy a jó étvággyal elfogyasztott szeuda slisittel mutatjuk ki, hogy a szombati étkezéseket isteni parancsolatként tartjuk meg, nem pusztán azért, hogy éhségünket csillapítsuk (amelyre elég lenne az első két étkezés is). Ezen felül, ha tudjuk, hogy sábesz délután még vár ránk egy étkezés, akkor az első két lakoma alatt visszafogjuk étvágyunkat, s ezzel is jelezzük, hogy a lakomák elsősorban a szombat tiszteletéről szólnak.

Ezzel együtt vannak olyan közösségek, ahol csak jelképes szeudá slisitet fogyasztanak, és a hangsúly a szellemi táplálékon van: összegyűlik a család, énekelnek és tóramagyarázatokat tartanak.

Alábbi összeállításunkban háromféle salátát mutatunk be.

Sült erőspaprika

párve, glutén- és tojásmentes

6 erőspaprika

3 gerezd fokhagyma

2 kanál olívaolaj

csipetnyi só

A megmosott paprikákat éles késsel egy-egy helyen bevágjuk, és tűzálló tálba fektetjük.  A fokhagymákat összenyomjuk, elkeverjük az olajjal, és ezzel kenjük meg a paprikákat. Sóval meghintjük. 180 fokos sütőben, a sütő magas rácsán 15-20 perc alatt megsütjük. Félidőnél villával megfordítjuk a paprikákat, hogy mindkét oldaluk egyenletesen süljön át.

P1160129

Zöldségsaláta csírával és farkasbabbal

párve, glutén- és tojásmentes

egy fej saláta

egy doboz csíra (amilyet a család szeret)

2 paradicsom

3 szál újhagyma

6 ek. konzerv farkasbab

2 ek. olaj

1 ek. szezámmag

fél citrom leve

A salátaleveleket vízbe áztatjuk, majd fény felé fordítva, egyenként alaposan átvizsgáljuk, hogy nehogy bogár legyen rajta. Az első négy hozzávalót feldarabolva tálba tesszük, hozzáadjuk a többi összetevőt, és alaposan összekeverjük. Farkasbab helyett, ha a család nem szereti annak erőteljes ízét, használhatunk csicseriborsó vagy kukoricakonzervet is. Ez a saláta szombaton is elkészíthető, de figyeljünk oda arra, hogy a citromlét ne üres tálba csavarjuk, hanem lehetőleg rögtön a salátára.

 P1160410 P1160408

Avokádókrém

párve, glutén- és tojásmentes

1 érett, puha avokádó

2 kanál citromlé

1 gerezd fokhagyma

csipetnyi só

Az avokádót kettévágjuk, magját kiemeljük, belsejét kikaparjuk, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a citromlét, az összetört fokhagymát, sózzuk, és jól összekeverve azonnal tálaljuk, mert gyorsan megfeketedik. Szombaton azt az avokádót szabad villával összetörni, amelyik olyan puha, hogy kézzel könnyedén szét tudjuk húzni. Fokhagymát fokhagymanyomón nem szabad összetörni szombaton, érdemes előre elkészíteni, vagy fokhagyma port is használhatunk helyette.

images

 

Megszakítás