Az idős asszony az orosz megszállók fogságába esett és hónapokig nem tudtak semmit a sorsáról a zsidó közösségben – írja a chabad.org.

A harkovi zsidó közösség egyik központja a lubavicsi küldöttek, Mose és Mirjám Moskovitz otthona. Aki már járt ott akár csak egyszer is, bizonyára emlékszik Ludára, a rabbi és a rebecen elkötelezett alkalmazottjára, aki évtizedek óta segíti hatalmas odaadással a Chábád-központ működését. Ő az, aki megteríti a közösségi széderekre az asztalokat, elrendezi az ünnepi sátrat szukkotkor, a Tóra örömünnepén pedig hajnali kettőig szolgálatban marad, hogy az utolsó távozó vendégről is gondoskodni tudjon.

Luda bár nem zsidó, mégis otthonosan mozog a zsidó ünnepkörben és számára is különleges örömet jelentenek a zsidó naptár jeles eseményei.

Luda 26 éven át minden reggel pontban nyolc órakor megjelent Moskovitz rabbi otthonában, miután több mint egy órát utazott Cirkunojból, a várostól nem mesze fekvő kis faluból. Február 24-én, az invázió első napján azonban nem érkezett meg Harkovba. Mint kiderült, Cirkunoj-t az orosz csapatok elfoglalták. Délelőtt sikerült telefonon elérni Ludát, aki kétségbeesetten közölte, hogy a településen orosz katonák cirkálnak és kijárási tilalmat vezettek be. Ő maga a háza pincéjében bújt el, mert folyamatos a lövöldözés és robbanásokat is hallani. Néhány nap elteltével ismét tudtak beszélni. Ekkor Luda arról számolt be, hogy a szomszédja meghalt, miután a háza bombatalálatot kapott és maguk alá temették a romok. A detonáció Luda házának ablakait is betörte. Leállt az áramszolgáltatás, ezért a telefonokat sem lehetett tölteni, így hamarosan minden kapcsolat megszakadt az idős asszonnyal.

Moskovitzék két és fél hónapon keresztül nem tudták elérni Ludát. A falu orosz kézen maradt és arra használták, hogy a területéről rakétázzák a közeli Harkovot, Ukrajna második legnagyobb városát. Időközben Harkovban is kritikussá vált a helyzet, mert az ostrom miatt akadozott az élelmiszer-ellátás. Moskovitz rabbi, aki 32 éve szolgál a város főrabbijaként, segélykampányt indított. Gyógyszert és élelmet juttatott el több száz rászoruló számára és buszokat szerzett, hogy evakuálni lehessen a zsinagógában menedéket keresőket. Ezután a közösség sok tagjával együtt a rabbi és családja Izrael felé vette az útját. Luda sorsáról a távolból is megpróbáltak információt szerezni, de nem jártak sikerrel.

Csoda Harkivban: tévedésből ültek fel a buszra, életben maradtak

Egy 18 fős zsidó csoportnak hétfőn kellett volna elhagynia az ukrajnai Harkiv városát.

A múlt héten azonban a sikeres ukrán ellentámadásnak köszönhetően a Harkov környéki falvak – köztük Cirkunoj – felszabadultak. Ezzel együtt Harkov folyamatos bombázása is véget ért. Moskovitz rabbi ekkor eldöntötte, hogy felkutatja Ludát. Bár az oroszok már elvonultak, a falu megközelítése nehézségekbe ütközött az aláaknázott utak miatt. A harkovi Chábád közösség egyik aktivistája, Andrej jelezte a rabbinak, hogy szívesen elutazik Cirkunojba, hogy segélyszállítmányt vigyen a lakosoknak és megpróbálja felkutatni Ludát.

Andrej szavait tettek követték: autóját megpakolta a harkovi zsidó közösség adományaival és a szétlőtt tankok és bombatölcsérek szegélyezte úton, számtalan ellenőrzőponton átkelve eljutott a faluba. Mivel az első segélyszállítmányt hozók között volt, ahogy beért a településre, már sorban álltak a frissen felszabadult lakosok, hogy némi élelmiszerhez és gyógyszerhez jussanak. Miután elfogyott a szállítmány, Andrej Luda keresésére indult. Az asszonyt saját, megrongálódott otthonában találta meg.

Sápadt volt, gyenge és a megszállás okozta trauma nagyon megviselte, de boldogan üdvözölte Andrejt, aki ellátta mindennel, amiben hiányt szenvedett.

Felvettek egy videóüzenetet is a Moskovitz család számára, melyben Luda azt kívánta, hogy a család térjen vissza Harkovba és ott folytassa a munkáját, ahol a háború előtt abbahagyta.

Fotó: chabad.org.