Zsid√≥ szabads√°gharcosok egy csoportja, akik felszabad√≠tott√°k Izraelt a sz√≠r-g√∂r√∂g uralom al√≥l a m√°sodik jeruzs√°lemi Szent√©ly fenn√°ll√°s√°nak idej√©n. Maga a ‚Äěm√°k√°bi‚ÄĚ kifejez√©s egy h√©ber mondat, a makabeusok jelmondat√°nak akron√≠m√°ja, melynek jelent√©se, ki olyan, mint te az istenek k√∂z√∂tt, √Ėr√∂kk√©val√≥?

A sz√≥ azt is jelenti, p√∂r√∂ly, mivel p√∂r√∂lyk√©nt csaptak le a hellenizmust hirdetŇĎ, a zsid√≥kat elnyom√≥ sz√≠r-g√∂r√∂g√∂kre √©s zsid√≥ csatl√≥saikra. A csal√°d feje az apa, M√°titj√°hu volt, √∂t fia pedig Joch√°n√°n, Simon, Jehuda, El√°z√°r √©s Jonat√°n volt. A Jehuda ben M√°titj√°hu, akit J√ļda Makabinak is neveznek √©s n√©gy fiv√©re √°ltal vezetett felkelŇĎk visszafoglalt√°k √©s megtiszt√≠tott√°k a bemocskolt Szent√©lyt, √©s vissza√°ll√≠tott√°k ott az egyetlen √∂r√∂k Isten szolg√°lat√°t. Ezt a gyŇĎzelmet √ľnnepelj√ľk hanukakor.

Ahhoz, hogy jobban meg√©rts√ľk, kik voltak a makabeusok √©s mi volt a jelentŇĎs√©g√ľk, egy kicsit vissza kell tekinten√ľnk az idŇĎben. A polg√°ri idŇĎsz√°m√≠t√°s kezdete elŇĎtti 323-ban, Nagy S√°ndor hal√°l√°val a hatalmas maked√≥n birodalom h√°rom r√©szre szakadt: Ptolemaiosz Egyiptomot √©s Izraelt szerezte meg, Kis-√Āzsi√°ban √©s Sz√≠ri√°ban a szeleukid√°k uralkodtak, G√∂r√∂gorsz√°got pedig Antigonusz vette ir√°ny√≠t√°sa al√°. Izrael√©rt folyamatos harc folyt az elsŇĎ kettŇĎ k√∂z√∂tt, v√©g√ľl III. Antiochusz foglalta el i. e. 198-ban Egyiptommal egy√ľtt. B√°r kezdetben adott n√©mi auton√≥mi√°t a helyi lakosoknak, hamarosan megkezdte helleniz√°ci√≥s programj√°t, melyet fia, IV. Antiochusz Epiphanes √ļjult erŇĎvel folytatott.

A kegyetlen √©s gonosz uralkod√≥ c√©ljai k√∂z√© tartozott, hogy hatalmas √©s soksz√≠nŇĪ birodalm√°t egyazon kult√ļra √©s vall√°s √©gisze al√° vonja. Elnyomta a zsid√≥ vall√°sgyakorlatot, betiltotta a parancsolatok betart√°s√°t, √©s b√°lv√°nyokat √°ll√≠ttatott fel a Szent√©lyben. Amikor Jeruzs√°lemben h√≠re ment, hogy Antiochusz a hal√°l√°n van, vagy tal√°n m√°r meg is halt, az √°ltala hivatalba helyezett, korrupt fŇĎpapot, Menelauszt elkergett√©k, √°m k√∂zben kider√ľlt, hogy Antiochus √©letben van, √©s a hadsereg√©t k√ľldi a l√°zad√≥ zsid√≥kra. Ezreket √∂ltek meg, az uralkod√≥ pedig sz√°mos kegyetlen int√©zked√©st vezetett be: teljes eg√©sz√©ben megtiltotta az im√°dkoz√°st, elkoboztatta √©s el√©gettette a t√≥ratekercseket, √©s hal√°lb√ľntet√©s terhe alatt megtiltotta a szombati pihen√©st, a k√∂r√ľlmet√©l√©st √©s a k√≥sers√°g t√∂rv√©nyeinek betart√°s√°t is.

Modiinben √©lt az idŇĎs koh√©n, M√°titj√°hu a csal√°dj√°val. A ter√ľletet ellenŇĎrzŇĎ sz√≠r katon√°k vezetŇĎje olt√°rt √©p√≠tett Modiin fŇĎter√©n, √©s azt k√∂vetelte, hogy M√°titj√°hu g√∂r√∂g isteneknek √°ldozzon rajta. Ňź azonban kijelentette, hogy ŇĎ, a fiai √©s a testv√©rei mind elk√∂telezettek az isteni sz√∂vets√©g ir√°ny√°ban. Erre egy helleniz√°lt zsid√≥ l√©pett oda, hogy ŇĎ mutassa be M√°titj√°hu helyett az √°ldozatot, mire az idŇĎs f√©rfi kardot r√°ntott, √©s lesz√ļrta a zsid√≥t, m√≠g fiai √©s bajt√°rsai a sz√≠r katon√°knak estek neki. Miut√°n r√©szben elkergett√©k, r√©szben meg√∂lt√©k ŇĎket, lerombolt√°k az olt√°rt. Mivel bizonyosak lehettek abban, hogy Antiochus nem hagyja megtorlatlanul az esetet, a r√©sztvevŇĎk a j√ļdeai hegyek k√∂z√© menek√ľltek az uralkod√≥ haragja elŇĎl.

A ModiinbŇĎl elmenek√ľlt makabeusokhoz sz√°mos hithŇĪ √©s b√°tor zsid√≥ csatlakozott a j√ļdeai hegyekben √©s a J√ļdeai-sivatag barlangjaiban bujk√°lva. Jelszavuk tov√°bbra is egy volt: mi k√°moch√° b√°√©lim h√°sem – ki olyan, mint te az istenek k√∂z√∂tt √Ėr√∂kk√©val√≥?, √©s c√©ljuk a helleniz√°l√≥d√°s megakad√°lyoz√°sa, Izrael F√∂ldj√©nek visszafoglal√°sa √©s a jeruzs√°lemi Szent√©ly megtiszt√≠t√°sa volt. A zsid√≥k csapatokba szervezŇĎdtek, √©s rendszeresen elhagyt√°k b√ļv√≥helyeiket, hogy lecsapjanak Antiochus egy-egy kisebb katonai egys√©g√©re, vagy leromboljanak egy b√°lv√°nyim√°d√°s c√©lj√°ra szolg√°l√≥ olt√°rt. M√°titj√°hu a hal√°la elŇĎtt egybeh√≠vta a fiait, √©s meghagyta nekik, hogy folytass√°k a harcot Isten T√≥r√°j√°nak megv√©d√©se √©rdek√©ben. Meghagyta, hogy a d√∂nt√©seket b√≠zz√°k Simonra, a b√∂lcsre, a h√°bor√ļs √ľgyekben pedig egyik fia, Jehuda Makabi lett a v√©gsŇĎ d√∂nt√©shoz√≥. Az ŇĎ vezet√©s√©vel sz√°mos csat√°t nyertek meg a zsid√≥k, majd felszabad√≠tott√°k Jeruzs√°lemet. Megtiszt√≠tott√°k a Szent√©lyt a b√°lv√°nyim√°d√≥ kultusz t√°rgyait√≥l √©s nyomait√≥l, √©s a polg√°ri idŇĎsz√°m√≠t√°s kezdete elŇĎtti 139-ben, kiszl√©v h√≥nap 25-√©n √ļjraavatt√°k az olt√°rt.

Mivel a sz√≠rek ellopt√°k a Szent√©ly eredeti arany men√≥r√°j√°t, a makabik olcs√≥bb anyagb√≥l k√©sz√≠tettek √ļj men√≥r√°t. √Ām amikor meg akart√°k gy√ļjtani a f√©nyeit, kider√ľlt, hogy csak kev√©s olyan tiszta ol√≠vaolaj √°ll rendelkez√©s√ľkre, amit a men√≥ra l√°ngjaihoz haszn√°lniuk volt szabad. A t√∂rt√©net k√∂zismert: az egy napra val√≥ olaj nyolc napon √°t √©gett, pontosan annyi ideig, am√≠g siker√ľlt √ļj olajat k√©sz√≠teni√ľk. A csoda megmutatta, hogy Isten v√©delme al√° vette gyermekeit. Ennek eml√©k√©re gy√ļjtjuk meg minden √©vben, kiszl√©v 25-tŇĎl kezdve a hanuka l√°ngjait, minden nap eggyel t√∂bbet, ahogyan egyre ink√°bb nŇĎtt a csoda m√©rt√©ke.

A felkel√©s √©s az orsz√°g sikeres visszav√©tele ut√°n a makabik magukhoz ragadt√°k az uralmat. A neh√©zs√©get az jelentette, hogy a makabik ut√≥dai magukhoz ragadt√°k a tr√≥nt, mik√∂zben ŇĎk maguk vall√°si vezetŇĎk voltak: koh√©nok, √Āron fŇĎpap lesz√°rmazottai. A feladatuk a szent√©lybeli szolg√°lat lett volna, nem az uralkod√°s, ami D√°vid h√°z√°t illeti. Nem csoda h√°t, hogy nem sok idŇĎbe tellett, m√≠g a kir√°lys√°g a hatalom megszerz√©s√©√©rt folytatott, v√©get nem √©rŇĎ, v√©res intrik√°kba torkoll√≥ csat√°roz√°sokba fulladt az illet√©ktelen kir√°lyok kez√©n. Az egym√°st k√∂vetŇĎ kir√°lyok pedig √©ppen azokat majmolt√°k, akik ellen b√°tor √©s √∂nfel√°ldoz√≥ ŇĎseik az √©let√ľket adt√°k, a g√∂r√∂g√∂ket, √°m ez m√°r egy m√°sik t√∂rt√©net, a Hasm√≥neus dinasztia t√∂rt√©nete.

Mindezzel egy√ľtt a makabik r√°nk hagyott szellemi √∂r√∂ks√©ge a mai napig √©rv√©nyes: soha ne hajolj meg a zsarnoks√°g elŇĎtt. Vedd ki a r√©szed, v√°llald fel a harcot, b√≠zz Istenben, √©s sikerrel j√°rsz.

 

A k√©pen: J√ļdeai hegyek

 

zsido.com