Hét mentő ötlet a chabad.org-tól arra az esetre, ha a közösségi média oldalak nem működnek

Hétfő este nem várt problémával találkoztak internetes felhasználók milliárdjai: leállt a kedvelt oldaluk, beszélgetős programjuk, applikációjuk. Se frissítés, se a telefon újraindítása nem segített a helyzeten – az applikációk egyszerűen nem működtek. Az alábbiakban néhány hasznos tevékenységet kínálunk az effajta szükségállapotokra. Természetesen nincs szükség világméretű internetes problémára ahhoz, hogy bármelyiket kipróbálják akár most rögtön.

1. Tanuljon Tórát a hagyományos módon

A Rebbe micvakampányainak egyike volt a zsidó könyvespolc kampány. Célja az volt, hogy minden zsidó otthonában megtalálhatók legyenek azok az alapvető könyvek, melyek nélkülözhetetlenek zsidóságunk megéléséhez. Így aztán akkor sem marad a tanulni vágyó ember olvasnivaló híján, amikor áramszünet van, vagy leáll az internet. A könyvek bármikor elérhetőek, sábát kompatibilisek – érdemes levenni egyet a polcról és egy kicsit visszatérni a régi módszerhez.

2. Tegyen jót

Nem elérhető a közösségi média? Semmi gond – nézzen körül a saját környezetében, biztosan van olyan, akinek személyesen lehet segíteni, a virtuális valóság helyett a való világban. A gmilut chászádim, vagyis a jótétemények gyakorlása a legalapvetőbb és legfontosabb zsidó értékek közé tartozik. Vigyen magával néhány pénzérmét, dobja be egy adománygyűjtő dobozba, vagy segítsen más módon. Tartsa nyitva a szemét, biztosan rátalál a micva teljesítésének lehetőségére.

3. Sétáljon

Minden eshetőségre felkészülve tegye a zsebébe a telefonját, de próbálja meg a világot szűrők nélkül, a saját szemével megfigyelni. Bölcseink azt tanítják, hogy az Örökkévaló nagyszerűsége a világ legkisebb részletében is megmutatkozik. Vegye észre környezete szépségeit és csodálja a teremtés tökéletességét!

4. Mondjon egy áldást

Egy szép piros alma, egy pohár forró, aromás tea, vagy egy szelet édes kóser sütemény – legyen bármi, amit választ, üljön le nyugodtan, élje át a pillanatot a folyamatosan özönlő üzenetek nélkül és ne felejtsen el áldást mondani evés előtt, majd megköszönni az Örökkévalónak, amit adott.

5. Táncoljon örömében

Ahogy mondják manapság: ha nem töltődik be az applikáció, az bizony bosszantó lehet, de kétségkívül egy „first world” probléma. Próbálja meg elfogadni a helyzetet, és örüljön annak, hogy a felszabaduló időben olyan sok jót tehet. Az ember örömében akár táncra is perdülhet!

6. Lazítson

Nem érdemes újra és újra frissíteni a be nem töltődő weboldalt. Engedje el magát és gondoljon a harmadik lubavicsi rebbe, a Cemách Cedek tanítására: „trácht gut, vet zejn gut – gondolj jóra és jó történik majd”.

7. Nyissa ki weboldalunkat vagy angolul a chabad.org oldalt és böngésszen!

Ma van a Jócselekedetek napja

A Good Deeds Day egy ősi zsidó értéken alapuló modern izraeli kezdeményezés, amit Shari Arison amerikai születésű izraeli üzletasszony és filantróp indított el. A napot a Ruách tová („jó szellem”) nevű izraeli civil szervezet szervezi. A 2007 óta működő projektben egyre többen vesznek részt világszerte, hiszen egyes ember képes arra, hogy valami jót tegyen annak … Olvass tovább