Kezetekben tartjátok A zsidó ismeretek tára című anyagot. Ezen az intenzív, háromnapos programon többek között az itt összegyűjtött anyag nagy részét fogjuk átvenni.

Ebben a jegyzetben a Bibliából, a zsidó jog és etika műveiből és különböző történelmi témával foglalkozó írásokból válogattunk és fordítottunk. A válogatás anyagainak egy része a héber vagy angol eredetiből erre az alkalomra lett fordítva.

Az erre a két napra tervezett program a kellemes kikapcsolódás és a szombati hangulat mellett, igencsak jelentős mennyiségű. Azért döntöttünk ennyire intenzív program mellett, mert csak így van lehetőség a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt arra, hogy mélyreható ízelítőt nyújtsunk az itt kiválasztott anyagokból, illetve aktuális témákból.

Mint mindig, most is egy központi téma köré igyekeztünk csoportosítani a hétvége érdekfeszítő előadásait. Ez a téma ezúttal a Zsidó élet a XXI. században. Témakörünk kapcsán olyan régi, de egyben újszerű kérdéseket vetünk fel, amelyek sohasem vesztettek az aktualitásukból, de a XXI. században mégis más aspektusokat is nyertek. Szerzői jog cd és mp3-ak másolásában; Zsidó gyermeknevelés a XXI. században; Üzleti etika a bankvilágban; Génmanipulált élelmiszerek. Ilyen és hasonló témákat járunk köre.

Ezekre és még sok más kérdésre keressük közösen a választ ebben a pár napban. Természetesen nem szeretnénk, ha a hétvégének csupán afféle elvont „tudományos jellege” lenne, és ezért a kiemelkedően családias és fiatalos jó hangulat mellett a kóser konyháról, a sábesz megtartásáról a neveléséről szóló beszélgetések is helyet kapnak ebben a három napban.

A gyerekek számára külön gyermekprogramot is biztosítunk – ezeken a legkisebb gyermekek is részt vehetnek. E programok a felnőtt programokkal párhuzamosan időnként a felnőttekkel közösen kerülnek megrendezésre.

Az alapos, esetleges félreértéseket, tévhiteket tisztázó tanulás érdekében nem egyetemi előadásokhoz hasonló órákat tervezünk, hanem beszélgetéseket, amelyeken mindenki felteheti az aktuális témába vágó kérdéseit. El szeretnénk kerülni az olyan órákat, amelyeken a társaság nagy része egyáltalán nem, vagy csak alig érti, hogy miről van szó, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egymást követő gondolatok. Ha kérdéseitek vannak, szóljatok bátran – könnyebb azokat helyben tisztázni. Természetesen az órák után is van mód kérdések, vagy akár nem tárgyalt témák megbeszélésére, illetve a tanulás folytatására a hét szinte minden napján rendezett színes előadásokon, a Pesti Jesivában, vagy a Szabadegyetem keretében.

Már tizenkilencedszer kerül sor a Hétvége a Pesti Jesivával program megrendezésére. Az eddigi közel kétezer résztvevőtől merített tapasztalatokat felhasználva próbálunk ez alkalommal, mind a teljesen kezdőknek, mind a haladóknak megfelelni, és még sikeresebben kitölteni ezt a két napot. Azonban a Ti segítségeteket is várjuk, és magatok számára is érdekesebbé, hatékonyabbá tudnátok tenni ezt a hétvégét, ha folyamatosan elmondanátok véleményeteket a beszélgetésekről, az anyag tartalmáról, bonyolultságáról stb., akár még az ebédről is, illetve ha kitöltitek az általunk összeállított kérdőívet.

Külön köszönetet mondunk Dr. Klár Andrásnak, akinek anyagi segítsége nélkül e fontos tanfüzet nem valósulhatott volna meg.

Köves Slomó

Megszakítás