Előszó

 

Kezetekben tartjátok A zsidó ismeretek tára című anyagot. Célunk, hogy ezen intenzív, kétnapos program alatt átvegyük az itt összegyűjtött anyag nagyrészét.

Ebben a jegyzetben a Bibliából, a Talmudból, a zsidó filozófia és misztika műveiből válogattunk és fordítottunk. A fordítások egy része a héber, jiddis eredetiből erre az alkalomra készült, más részei pedig szemelvények régebbi, a Zsidó Tudományok Szabadegyetemére kiadott tankönyvekből.

Az erre a két napra tervezett program a kellemes kikapcsolódás és a szombati hangulat mellett, igencsak jelentős. Azért döntöttünk ennyire intenzív program mellett, mert csak így van lehetőség a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt arra, hogy valódi ízelítőt nyújtsunk a zsidósággal kapcsolatos alapfogalmakból, illetve aktuális témákból.

A hétvége előadásain egyrészt felkészülünk a közelgő Nagyünnepekre, olyan kevésbé ismert témákat is érintve mint például: Jónás könyve, vagy Cháná fohásza, de megismerkedhetünk a Kol Nidré dallamával is. Ugyanakkor más különleges kérdéseket is meg fogunk vizsgálni, ilyen lesz a Betérés a Rabbinátus szemével és A szervátültetés a zsidóság szemszögéből. Azok pedig akik a kóser konyha rejtelmeivel szeretnének megismerkedni, vasárnap délután még falafelt készíteni is megtanulhatnak.

A gyerekek számára, külön gyermekprogramot is biztosítunk – ezeken a legkisebb gyermekek is részt vehetnek. E programok a felnőtt programokkal párhuzamosan kerülnek megrendezésre.

Az alapos, esetleges félreértéseket, tévhiteket tisztázó tanulás érdekében nem egyetemi előadásokhoz hasonló órákat tervezünk, hanem beszélgetéseket, amiken mindenki felteheti az aktuális témába vágó kérdéseit. El szeretnénk kerülni az olyan órákat, amelyeken a társaság nagy része egyáltalán nem, vagy csak alig érti, hogy miről van szó, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egymást követő gondolatok. Ha kérdéseitek vannak, szóljatok bátran – könnyebb azokat helyben tisztázni. Természetesen az órák után is van mód kérdések, vagy akár nem tárgyalt témák megbeszélésére, illetve a tanulás folytatására a hét szinte minden napján rendezett színes előadásokon, a Pesti Jesivában, vagy vasárnaponként a Szabadegyetem keretében.

Már hatodszor kerül sor a „Pilisi hétvége a Pesti Jesivával” megrendezésére. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva próbálunk ez alkalommal, mind a teljesen kezdőknek, mind a haladóknak megfelelni, és még sikeresebben kitölteni ezt a két napot. Azonban a ti segítségeteket is várjuk, és magatok számára is érdekesebbé, hatékonyabbá tudnátok tenni ezt a hétvégét, ha folyamatosan elmondanátok véleményeteket a beszélgetésekről, az anyag tartalmáról, bonyolultságáról stb., akár még az ebédről is, illetve ha kitöltitek az általunk összeállított kérdőívet.

Külön, köszönetet mondunk Dr. Klár Andrásnak, akinek anyagi segítsége nélkül e fontos tanfüzet nem valósulhatott volna meg.

További köszönet illeti Bodnár Dánielt, Bojár Ádámot és Esztert, Gutfreund Juditot, Dr. Morocz Simont, Neumann Tibort és Walfisch Pétert anyagi támogatásukért.

Köves Slomó

Megszakítás