Shlomo Bentolila rabbi, a közép-afrikai Chábád igazgatója a napokban jelentette be, hogy a közelmúltban 52 éves korában elhunyt felesége, Myriam rebecen emlékére Chábád-központot alapít Zambiában.

„A feleségem csendben, hírverés nélkül nyújtott segítséget az embereknek. Ha valamit meg kellett tenni, akkor ott volt, hogy megtegye, nem volt szüksége ehhez fanfárokra. Vérzik a szívem, de erősnek kell maradnom, hogy folytatni tudjam az ő munkáját is, mellyel örökké tartó értéket hozott létre” – mondta a rabbi.

A Bentolila házaspár 1991-ben alapította meg a közép-afrikai térséget szolgáló Chábád-központot. A Lubavicsi Rebbe ösztönzésére Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a későbbe Zaire fővárosában telepedtek le. Ma már Közép-Afrika számos országában, Angolában, Ghanában, Elefántcsontparton, Nigériában és Ugandában is lubavicsi küldöttek segítik a helyi zsidó közösségeket, valamint az oda látogató a zsidó turistákat és üzletembereket.

Zambia a közép-afrikai fennsíkon fekszik. A közel 19 milliós, 73 népcsoportot tömörítő ország Kongó után a világ második legnagyobb réztermelője. Függetlenségét 1964-ben nyerte el az Egyesült Királyságtól. Zsidók a XIX. század végén telepedtek le ezen a vidéken, mely akkoriban a Rhodesia nevet viselte. Eleinte Litvániából és Lettországból érkeztek zsidó bevándorlók, akik sokat tettek a gazdaság és az infrastruktúra fellendítéséért. Az első hitközség 1905-ben alakult meg Livingstone városában. Később a közösség létszáma jelentősen megcsappant. A most alakuló Chábád-központ elsősorban az országba érkező üzletembereket, a nemzetközi szervezetek zsidó munkavállalóit és a turistákat szolgálja majd.

„Myriam Bentolila rebecent a lubavicsi küldöttek nagy családja is gyászolja. Adja az Örökkévaló, hogy ez az új kezdeményezés érdemekhez juttassa eltávozott lelkét, vigasztalást nyújtson a családtagoknak és a közösségnek, melyet nagy szeretettel szolgált” – mondta Yehuda Krinsky rabbi, a Chábád mozgalom oktatási bizottságának elnöke.

zsido.com

Forrás: Crownheights.info