Yerah Bensaid rabbi és felesége Debbie, vezetik majd a hamarosan megnyíló Chábád-központot Abidjanban, Elefántcsontpart fővárosában.

Bár a rabbi párizsi születésű, a rebecen tősgyökeres afrikai, hiszen három hónapos korától kezdve a kongói Kinshasában élt, ahol szülei vezetik a helyi lubavicsi kirendeltséget.

„Egész életemben Afrikában éltem. Az emberek itt barátságosak, a zsidó közösség összetartó és biztonságban él. Szeretem Afrikát” – mondta Debbie.

Azért voltak viharos évek is az életében. Az akkor még Zairének hívott országban több polgárháború is zajlott. Hét éves volt, amikor a család az utolsó repülőgéppel hagyta el a lángokban álló várost, a második kongói háború idején, 1998-ban. „Nem emlékszem félelemre, de éreztem a feszültséget az országban. Az utcák teljesen kiürültek”.

A háború után a család visszatért, de a helyzet továbbra is bizonytalan maradt. „Zsidóként sohasem kellett félnünk. A kongói emberek nagyon kedvesek és barátságosak. Szeretik a zsidókat, és tisztelettel fordultak felénk. Jó volt zsidóként élni abban az országban” – tette hozzá.

Az új Chábád-központ nem az első a nyugat-afrikai régióban: Nigériában és Ghánában már működik ilyen, a földrész keleti felén pedig Tanzániában és Ugandában nyílt a közelmúltban lubavicsi kirendeltség.

Debbie Bensaid elmondta, hogy sokat segíti munkájában a szüleitől, Shlomo Bentolila rabbitól és feleségétől, Miriamtól ellesett tapasztalat. „Anyámat tekintem a példaképemnek. Nagyszerű zsidó iskolát hozott létre, ahol a gyerekek támogató környezetben sajátíthatják el a héber nyelvet és a zsidó hagyományokat. Remélem, hogy a gyermekeim és Elefántcsontpart minden zsidó gyermeke is hasonló büszkeséggel és lelkesedéssel éli majd meg a zsidóságát.”

Az egykori francia gyarmat, Elefántcsontpart gazdasága élénken növekedett az elmúlt időszakban, így egyre több üzletember és befektető látogat az országba. A zsidó közösség – izraeliek, amerikaiak és franciák vegyesen – mintegy két-háromszáz főt számlál, akik elsősorban infrastrukturális fejlesztéseken, illetve az olaj- és gázmezők kihasználásán dolgoznak.

„Egyelőre még keressük a megfelelő helyet, ahol megnyithatjuk Abidjan első zsinagógáját és közösségi központját, de a legfontosabb tervünk egy mikve létrehozása” – mondta a rabbi.

Elefántcsontpart zsidó története egyébként korábbra nyúlik vissza. Elsőként a rebecen édesapja, Bentolila rabbi járt erre 1988-ban, hogy az akkor még nagyobb létszámú zsidó közösséget segítse. Miután három évvel később megházasodott, a kongói Kinshasában telepedtek le, de a kapcsolatot mindvégig tartották az abidjani zsidókkal.

A gyarmati sorból való szabadulás után az ország nagy fejlődésen ment keresztül a hatvanas években. 1973-ban még egy zsidó iskola is nyílt, ahol 300 gyermek tanult. A kilencvenes évek elejére azonban a biztonsági helyzet kritikusra fordult, és a legtöbb zsidó elhagyta az országot. Az ottmaradottakkal továbbra is Bentolila rabbi törődött látogatásai során. Igael Cohen Abidjanban született és így emlékszik vissza a régi időkre: „Bentolila rabbi gyakran látogatott el hozzánk, és a világ minden tájáról küldött ide jesivatanulókat a zsidó ünnepekre, ami mindig nagy élmény volt, és az egész közösség számára sok örömet szereztek.”

Efraim Meslet Franciaországban született, ahonnan Izraelbe költözött, de sokat időt tölt Elefántcsontparton, ahol üzleti érdekeltségei vannak. „Egy rabbi állandó jelenléte rengeteget jelent egy közösség számára. Már nagy szükségünk volt rá. Közösségi helyet alakít ki a városban, ami melegséget árasztó zsidó otthonként funkcionál majd mindannyiunk számára. Ez bizonyára még több zsidót vonz majd a közösségbe”- mondta.

„Nélkülözhetetlen munkát fognak itt végezni, amiért már most hálásak vagyunk. Ez a közösség nem túl nagy, de ha valaki távol van az otthonától, a kultúrájától, akkor egyszerűen szomjúhozza a Tórát és a zsidó hagyományokat. A Chábád épp azt fogja biztosítani a számunkra, amire a legnagyobb szükségünk van.” – mondta Ámnon Rázin, az abidjani közösség egyik tagja, aki a közeljövőben sok izraeli befektető és szakember érkezésére vár a fejlődésnek indult és immár – részben az izraeli szakemberektől megszerzett tudásnak és technikának köszönhetően – biztonságos Elefántcsontparton.

„A Bensaid házaspár a lehető legjobbkor érkezett Abidjanba. Ez a város kicsit olyan, mint Párizs, az ország is gyönyörű, és hiszek benne, hogy nagy jövő vár itt zsidókra és másokra egyaránt” – jelentette ki Bentolila rabbi.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

Megszakítás