Yisroel Ozen, nigériai chábád küldött felügyeli a nőknek szánt mikve építését az ország fővárosában, Abujában. Az építési telket egy helyben működő izraeli cég vásárolta meg a számára, számolt be az izraeli Mááriv napilap.

A rabbi elmondta, hogy ez az egyetlen ilyen intézmény Nyugat-Afrikában, melyről tudomása van. Ezt a tényt az építési terület előtt felállított, a projektet bemutató tábla is hirdeti.

Yisroel Ozen rabbi
Yisroel Ozen rabbi
Ozen szerint Nigériában „virágzó izraeli közösség él, de hiányoznak a legalapvetőbb szolgáltatások”. Hozzátette, hogy a háláchá, vagyis a zsidó jog szempontjából „egy közösség nem létezhet mikve nélkül, mivel az a zsidó nép folytonosságának kulcsa”. A Mááriv cikke szerint Nigériában mintegy 1200 izraeli lakik.

A zsidó jog kimondja, hogy a nőknek esküvőjük előtt, és onnantól kezdve minden ciklusuk után meg kell merülniük a mikvében, hogy megtisztuljanak.

Épül az első nyugat-afrikai mikve
Épül az első nyugat-afrikai mikve
Az építkezés következő fázisában férfiaknak szánt mikvét is építenek majd, és az is elképzelhető, hogy az idei évre tervezett megnyitó után közösségi központ is épül majd.

Az abujai központú EMI Systems LTD egy biztonságtechnikai cég, melynek tulajdonosa az izraeli születésű Ejál Mesziká; ők rendelték a mikve építéséhez szükséges alapanyagot Európából és az Egyesült Államokból.

Forrás: Forward