Az ukrajnai rabbik azt kérik, hogy mindenki emlékezzen meg a háborútól szenvedő zsidókról az idei széderen. Ennek az a legjobb módja, ha vendégek meghívásával fejezik ki szolidaritásukat – olvasható a lubavicsi küldöttek felhívása a chabad.org oldalán.

Bár a háború ellenére számos ukrajnai településen lázasan készülődnek széderre, illetve az európai városokban is sok ezer menekült ülhet majd széderasztalhoz, nyilván sokan lesznek olyanok is, akiknek idén kényszerűségből nem lesz lehetősége megülni a szabadulás ünnepét és ehelyett óvóhelyen lapulnak majd, vagy éppen menekülés közben éri őket pészah beköszönte.

30 ezer ukrán zsidó menekültet vár széderre a Chábád

„Aki éhes, jöjjön és egyék, aki szükséget szenved, jöjjön és ünnepeljen”.

Az ő székük tehát idén üresen marad, ezért azt kérik az Ukrajnában szolgáló rabbik, hogy aki csak teheti, hívjon meg egy olyan vendéget a széder estére, aki különben nem venne részt ilyen eseményen.

„Tegyétek meg az ukrajnai zsidókért. Keressetek olyan rokont, barátot, munkatársat, akik maguktól nem szédereznének és hívjátok meg őket magatokhoz. Tegyétek meg azokért, akik idén nem tudják megülni a szédert a háború miatt”

– kérte az odesszai Chábád-központ vezetője, Avraham Wolff rabbi.

„Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk az ukrajnai zsidókért. Azon vagyunk, hogy mindenkinek legyen helye egy széderen és mindenkinek az asztalára kerüljön őrzött macesz. Bár azért imádkozunk, hogy ez a háború mihamarabb véget érjen, illetve eljöjjön végre a végső megváltás, mégis készen kell állnunk arra, hogy a vérontás még folytatódni fog”

– tette hozzá.

Wolff rabbi és kollégái a 120 éve Ukrajnában született Lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi felhívásának szellemében cselekszenek. A hetvenes években, a szovjet zsidóság elnyomása ellen való tiltakozásul egyes amerikai zsidó aktivisták azt kérték, hogy a széderestén mindenki tegyen egy üres széket az asztalához a Szovjetunió zsidóellenes politikája ellen demonstrálva. A Rebbe azonban sokkal konstruktívabb ötlettel állt elő: inkább ültessetek valakit arra a székre – mondta.

„A Kremlben nem hatódnak meg egy üres széktől, azzal semmit sem lehet elérni. Van egy üres széked? Nézz szét a környéken és találj egy olyan zsidót, akinek fogalma sincs arról, hogy miként kell levezetni egy szédert vagy talán még nem is halott a széderről. Őt ültesd le arra az üres székre!”

– javasolta.

„A Rebbe szavai örök érvényűek. A micváinkkal segíthetünk az ukrajnai zsidókon. Azzal fejezhetjük ki a szolidaritásunkat, ha még egy zsidót az asztalunkhoz ültetünk a széderestén”

– mondta Shlomo Wilhelm rabbi, a zsitomiri lubavicsi küldött.

Címlapkép: Ibrahim Boran on Unsplash