A Chábád-mozgalom képviselői gőzerővel készülnek az egyik legjelentősebb, de mindenképpen a legtöbb felkészülést igénylő zsidó ünnepre, amelynek során nemcsak saját közösségeikről, hanem az újonnan érkezőkről is gondoskodniuk kell – tudósít a Chabad.org.

A szabadság és megváltás ünnepét köszöntő estén hangzik el a következő mondat:

„Aki éhes, jöjjön és egyék, aki szükséget szenved, jöjjön és ünnepeljen”.

Ez a kijelentés idén különleges hangsúlyt kap, hiszen a háború elől menekülők legtöbbje valóban éhes és szükséget szenved. A menekülteket fogadó országokban szolgáló lubavicsi küldöttek több ezer ukrajnai zsidót hívtak meg széderezni, emellett kóser ételcsomagokat küldenek azoknak, akik nem tudnak személyesen megjelenni, tartózkodjanak akár távol eső szállodákban, akár határközeli menekülttáborokban.

https://peszah.hu/peszah/a-szeder-este/a-szeder/

A menekültek egyik legfőbb európai úti célja Berlin, ami különleges feladatokat ró a helyi Chábád-központra. Nyolc közösségi szédert tartanak a városban, melyek során 3 ezer kg kézzel készült, őrzött maceszt és 3 ezer üveg kóser bort használnak majd fel, továbbá az ünnepi vacsoráról is gondoskodnak.

Dovid Teichtel rabbi, a berlini Chábád vezetője elmondta, hogy eddig közel 110 ezer eurót (40 millió Ft) költöttek a felkészülésre, amit idén megnehezít az ellátási láncok egy részének összeomlása és a magas infláció is. Erről számolt be a drezdai Chábád-küldött, Shneor Havlin rabbi is, aki száz menekültről gondoskodik.

„Mindent külföldről kell behoznunk. Leadtuk a rendelésünket 400 kg csirkére, 150 kg marhahúsra, 150 üveg borra és 50 kg őrzött (smura) maceszre. 7800 euró (2.9 millió Ft) lett a számla végösszege. Isten segítségével még az ünnep előtt megérkezik minden és sikerül forrást találni a kiadások fedezésére”.

Varsóban Shalom Ber Stambler rabbi néz szembe a váratlan helyzettel: „Akkora közösségi szédert kell tartanunk, amekkorára eddig csak Nepálban vagy Thaiföldön volt példa. Általában hatszáz vendégünk van, de idén már most kétezer felett jár a jelentkezők száma. Emellett naponta 400-600 menekült élelmezését is meg kell oldanunk és nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben javulna a helyzet. Ameddig szükség van rá, mi mellettük állunk és igyekszünk úgy segíteni, hogy ne szenvedjen csorbát az emberi méltóságuk” – mondta a rabbi.

Délebbre tekintve a Pesti Jesivából ismert Pinchas Zaklos rabbi, a horvátországi Chábád vezetője tájékoztat a helyzetről:

„Több mint ötszáz zsidó menekült tartózkodik jelenleg Zágrábban, számukra mi gondoskodunk a pészachi szükségletekről. A városi önkormányzat ingyen biztosít nekik szállást, a Chábád-mozgalom pedig kóser élelmiszert juttat el hozzájuk. A szokásos pészachi rendelésünkhöz hozzáadtunk 150 kiló maceszt, 500 üveg bort és két tonna friss zöldséget és gyümölcsöt. Nagy örömmel fogadják a segítséget, amire valóban hatalmas szükségük is van”

– mondta a rabbi, aki több mint húsz évvel ezelőtt töltött el egy évet Budapesten.

„Ebben a sötétségben a Chábád jelenti a fényt a számunkra”

– tette hozzá Alex Marinovszki, az egyik menekült.

Podgoricában a montenegrói Chábád vezetője, Ari Edelkopf rabbi fogadja az Ukrajnából érkező zsidókat, és biztosítja számukra a pészachi ellátást. Elképzelhető, hogy idén az ország több városában is tartanak közösségi szédereket.

https://peszah.hu/peszah/peszahi-torvenyek/az-unnep-kellekei-a-macesz/

Szófiában a bulgáriai Chábád igazgatója, a Pesti jesiva első évfolyamának egykori tanulója, Yosef Salamon szervezi a menekültek ellátását. Elmondása szerint náluk is sokkal több emberről kell gondoskodni, mint eddig bármikor.

Helsinikben Benyamin Wolff rabbi várja az érkezőket, de még nem tudja, hogy végül hányan választják a finn fővárost a zsidó menekültek közül. A balti államokban szintén nagy a készülődés:

„Istennek hála helyi családoknál tudtuk elhelyezni az Ukrajnából érkezőket a »Fogadj örökbe egy menekültet« program keretében. A beilleszkedést nagyban segíti, hogy mind az észt, mind az ukrán zsidók legtöbbje orosz anyanyelvű. Minden pészachi szükségletükről gondoskodunk, a széderestét pedig eltölthetik családi körben vagy a közösségi széderen”

– mondta Shmuel Kot rabbi, a tallini Chábád központ vezetője. „Nem könnyű beszerezni az alapanyagokat, mert Európában sok mindenből hiány van, és az árak is nagyon megemelkedtek. Remélhetőleg a jövő héten megérkezik a rendelésünk Németországból, benne több raklapnyi szőlőlével és borral, továbbá két tonna smura macesszal. Sajnos a szükséges csirke- és marhahúsnak csak a felét tudtuk eddig beszerezni, mert hiány van a piacon. Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy az egész zsidó nép örömteli pészach elé néz szerte a világon és itt, Észtországban is” – tette hozzá.

Címlapkép: Malki Agular/frockinstock

Megszakítás