Mindössze néhány héttel azt követően, hogy elmenekültek otthonukból, ukrajnai menekültek is csatlakoztak az árvák bár micvájához a Siratófalnál – tudósított az Arutz7.  A 13 éves zsitomiri fiúk korábban egy árvaházban éltek Kijevtől nem messze. Most mindannyian részt vehettek azon az érzelmektől fűtött ünnepségen, amelyet a Kolel Chábád rendez évről évre árva fiatalok számára.

120 árva gyerek ünnepelte együtt a bár micváját a Siratófalnál

Az 1788 óta Jeruzsálemben működő Kolel Chábád jótékonysági szervezet idén is bár micvá ünnepséget rendezett elárvult gyermekek számára. A fiúk mindegyike tragikus körülmények között – betegség, terrortámadás vagy baleset miatt – vesztette el egyik szülőjét, és nehéz időszakot élt át. A Chábád a 12 éves lányokra is gondolt: számukra hamarosan bát micva ünnepséget tartanak. A … Olvass tovább

Az ukrajnai fiúk azon több, mint száz gyermek közé tartoznak, akiket Izraelbe menekítettek és jelenleg a Jeruzsálemhez közeli Nesz Hárimban élnek. A bár micva ünnepség szervezői elmondták, hogy bár a gyermekek úgy vélik, hogy jelenlegi lakóhelyük csupán átmeneti állomás, és hamarosan mindannyian visszatérhetnek Ukrajnába, a háború bizonytalanná teszi a jövőjüket.

„Ezzel az ünnepséggel az a célunk, hogy minden egyes, ma itt lévő és komoly traumákat átélt fiú számára világos legyen: életük e jeles eseményéről nem feledkeztünk meg”

– magyarázta Sálom Duchman rabbi, a Kolel Chábád vezetője, majd hozzátette:

„Van abban valami igazán felemelő, hogy ezek a gyermekek, akiknek néhány héttel korábban teljesen felfordította az életét a brutális háború, ma abban az áldásban részesülnek, hogy a bár micvájukat a világ legszentebb és legkülönlegesebb helyszínén ünnepelhetik.”

A Kolel Chábád eseményére minden évben az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi születésnapján kerül sor. A kezdeményezés célja, hogy teljes bár micva élményt nyújtson olyan gyermekeknek, akiknek az egyik szülője betegség, baleset, merénylet vagy más katasztrófa áldozata lett. A fiúk mindegyike kap egy pár tfilint, utalványokat ruhavásárláshoz és egyéb ajándékokat. A Siratófalhoz tánccal kísérik el őket és önkéntesek segítségével rakják fel újonnan kapott tfilinjüket.

120 éve született Menáchem Mendel Schneerson

A Chábád-jesivákban régóta készülődtek, hogy emlékezetessé tegyék ezt a napot.

A Siratófalnál tartott ünnepség után a fiúkat és családjukat buszokkal szállítják egy hatalmas jeruzsálemi rendezvényközpontba, ahol többfogásos vacsora és élő zene, beszédek és más meglepetések várják őket. A mostani eseményt a Meromim Alapítvány és a Goldman-család támogatta. A múlt hónapban 12 éves, vagyis bát micva lányoknak tartottak hasonló ünnepséget.

Az 1778-ban alapított Kolel Chábád Izrael legrégebbi, folyamatosan működő adománygyűjtő szervezete és számos különféle, szükséget szenvedő csoport számára nyújt támogatást és programokat. Az ukrajnai háború kitörése óta az intézmény megsokszorozta erőfeszítéseit és nagyban támogatja az ukrajnai zsidók izraeli letelepedését.

A nap, amikor a zsidó kisfiú felnőtté válik

A bár micvára, magyarosan bármicvóra való felkészülésről szóló sorozatunkban most magáról az eseményről esik szó. Hogyan jelenik meg a hagyományban, mit jelent, milyen jogokat és kötelezettségeket ró az ifjakra? Maga a bár micva kifejezés azt jelenti: a parancsolat fia. Amikor egy zsidó fiú 13 éves lesz, függetlenül attól, hogy szerveznek-e neki nagy ünnepséget ez alkalomból, … Olvass tovább

A zsitomiri árvaház lakói közül Tima Kobakov nyilatkozott angol nyelven. Elmondta, hogy milyen örömöt okozott neki az ünnepség és kifejtette, hogy rendkívül hálás Izrael segítségéért. Tima és testvérei is a zsidó államban leltek menedékre az ukrajnai borzalmak elől:

„Nem tudom, hogyan magyarázzam el azt, amit érzek. Csak azt tudom mondani, hogy nagyon boldog vagyok és ez egy igazán különleges nap”.

Fotó: Mendy Kurant