Az 1788 óta Jeruzsálemben működő Kolel Chábád jótékonysági szervezet idén is bár micvá ünnepséget rendezett elárvult gyermekek számára. A fiúk mindegyike tragikus körülmények között – betegség, terrortámadás vagy baleset miatt – vesztette el egyik szülőjét, és nehéz időszakot élt át. A Chábád a 12 éves lányokra is gondolt: számukra hamarosan bát micva ünnepséget tartanak.

A mostani ünnepség az árvák gondozását magára vállaló rabbinak, Ámrám Blaunak állít emléket, aki a közelmúltban hunyt el. Az általa alapított, a Lubavicsi Rebbe nevét viselő Cheszed Menáchem Mendel alapítvány hosszú évek óta nyújt segítséget a tragédiát átélt családoknak.

Az idei bár micva fiúk javára egy amerikai zsidó, a 29 éves Corey Horowitz gyűjtött össze 20 000 dollárt, hogy tfilint és tálitot tudjanak vásárolni nekik. A teljes egészében kézzel készülő imaszíj igen drága, 2-3000 sékelbe (160-240 000 Ft) kerül, ami nagy nehézséget okozott volna a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek.

„Manhattanben, az Upper West Side-on élek és már több mint nyolcvan bár micvára készülő fiúnak tanítottam meg a tóraolvasást. Mindenképpen része akartam lenni ennek az ünnepségnek. A tanítványaimnak mindig azt mondom, hogy találják meg az életben azt a dolgot, amit szeretnek, és azon keresztül segítsenek másoknak. Mindenki szívesen adott, mert tudták, hogy azok, akik most az adományaikat kapják, hamarosan másoknak adják vissza a segítséget.”

Az ünneplő fiúk között volt Nátán, Ári Fuld fia is. Ári Fuld ismert aktivista volt, akit tavaly szeptemberben késelt halálra egy arab merénylő Gus Ecionban. Négy gyermek maradt árván utána. Ári már elkezdte fiával a hetiszakasz felolvasását tanulni, de a gyilkosság miatt csak a szöveg feléig jutottak el. A hátralévő részre nagyapja tanította meg Nátánt.

„Nagyon nehéz örömteli ünnepséget rendezni olyanok számára, akik a közelmúltban szörnyű tragédián mentek keresztül, de gyakran jelent vigasztalást a gyermekek számára, hogy sorstársaikkal lehetnek együtt. Reményink szerint a gyerekek érezni fogják, hogy bár nagy veszteség érte őket, nincsenek egyedül” – mondta Sálom Duchman rabbi, a Kolel Chábád igazgatója.

„A Kolel Chábád nemcsak a gyerekeknek segít, hanem a családjaiknak és a közösségeiknek is. Nagyon inspiráló, amit tesznek, és ez az ünnepség az izraeli nyaralásunk fénypontja. Fontos, hogy a gyermekeim lássák, hogy mit jelent másokon segíteni. Nem elég a jeruzsálemi hotelt és a tel-avivi tengerpartot látni” – mondta a New York-i Maurice Ades, aki úgy időzítette izraeli látogatását, hogy részt tudjon venni az ünnepségen.

A Kolel Chábád a peszáchi készülődésből is kivette a részét és összesen 22 000 ember számára tették lehetővé, hogy méltó módon megüljék az ünnepet. Az alapítvány egy üzemet és három elosztó központot működtet Izraelben. Peszáchra 11 000 adag lazacfilét, 7 000 adag csirkecombot, és 9 800 adag mandulás sütemény osztottak szét. A különböző fogások elkészítéséhez 30 000 db tojást és 10 tonna burgonyát használtak fel. Odafigyeltek arra is, hogy a különböző közösségekhez tartozó rászorulók a saját hagyományaiknak megfelelő menüt állíthassák össze az ünnepre.

„Megtiszteltetésnek érezzük, hogy ennyi izraeli család számára tettük lehetővé, hogy méltó módon ülhessék meg a széder estét. Még ha csupán néhány órára oszlathattuk is el a gondjaikat, ez is azt jelentette, hogy visszaszerezhették az önbecsülésüket és valóban szabadon és örömtelien ünnepelhették peszáchot, a szabadság ünnepét”-  mondta Duchman rabbi.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

 

 

 

 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás