Heti izraeli hírösszefoglaló.

Késes terrortámadás történt Jeruzsálemtől délre, a Gus Ecion csomópont mellett álló bevásárlóközpont bejárata előtt. Egy 17 éves, a Hevronhoz közeli Játá településről érkezett arab merénylő hátba szúrta a 45 éves, négy gyermekes Ári Fuldot. Az áldozat még a menekülő támadó után futott, és önvédelmi fegyverével lövést is leadott felé, majd összeesett. Kórházba szállítása után nem sokkal életét vesztette. A gyilkost végül egy járókelő lövése terítette le, jelenleg kórházi ápolás alatt áll. Ezzel kapcsolatban Uri Áriel mezőgazdasági miniszter kijelentette: „Újabb terrorista kezdi meg felsősokú tanulmányait a börtönben”.

Ári Fuld a merénylet helyszínétől nem messze, Efráton élt. Sokat tett Izrael népszerűsítéséért, angol nyelvű weboldalt üzemeltetett, előadásokat tartott és sokszor nyilatkozott a média különböző csatornáin. A Standing Together nevű civil szervezet munkatársa volt, mely az izraeli hadsereg katonáinak nyújt támogatást. Tagja volt az efráti gyors reagálású, önkéntesekből álló biztonsági csapatnak. Péntek délután még tóramagyarázatot adott Facebook oldalán, melyben arról beszélt, hogy miként adta át halála előtt Mózes a vezetést utódjának, Jehosuának.

„Ári Fuld Izrael hőse. Halálával életeket mentett meg. Egy hátába kapott szúrás után, mielőtt összerogyott volna, még kirántotta fegyverét és meglőtte támadóját, nehogy az másokban is kárt tehessen” – mondta Náftáli Benet oktatási miniszter.

„Együtt érzek Gus Ecion minden lakójával, és részvétemet fejezem ki az áldozat családjának. Továbbra is vaskézzel harcolunk a terrorizmus ellen” – jelentette ki Ávigdor Lieberman védelmi miniszter. A hadsereg úttorlaszokat állított fel a környéken, és ellátogatott a merénylő családjához.

Több palesztin terrorszervezet örömét fejezte ki a „hősies cselekedet” kapcsán. Ez nem meglepő, az azonban már inkább, hogy csatlakozott hozzájuk az amerikai liberális zsidóság legjelentősebb magazinja, a The Forward egyik újságírója is. „Véleményem szerint van valami bájos naivitás abban, ahogy olyan emberek, akik mások földjét foglalják el, elvárják, hogy bántódás nélkül járhassanak-kelhessenek. Nehéz szimpátiát érezni, amikor ez [a gyilkosság] egy telepessel történik meg. Bocs” – írta Twitter üzenetében Daniel Solomon.

Ári Fuld

Megint jönnek, gyújtogatnak

Ros hásáná második napján a természet ellen követtek el merényletet arab gyújtogatók, akik a világ legmélyebben fekvő természetvédelmi területét lobbantották lángra. A Holt-tenger medencéjének északnyugati részén – 400 méteres mélységben – fekvő Éjnot Cukimban 500 dunám területen tombolt a tűzvész, melyet csak tűzoltó repülőgépek bevetésével tudtak megfékezni. A számos édesvizű tó miatt ez a kirándulóhely rendkívül népszerű mind a zsidók, mind az arabok között, s egy része zárt terület, melyet csak vezetéssel lehet látogatni a különleges állat- és növényvilága miatt. Szakértők szerint a kár felbecsülhetetlen, és azt sem tudják még felmérni, hogy mennyi idő kell a terület regenerálódásához.

A rendőrség három arab fiatalt fogott el a környéken, autójukban gyújtogatáshoz használt eszközöket találtak. A keskeny és kanyargós úton 160 km/h sebességgel menekülő tettesek azt állították, hogy véletlen baleset történt, és gondatlanságból okozták a tüzet, nem szándékosan. A bíróság meghosszabbította vizsgálati fogságukat.

Éjnot Cukim lángokban

A csehek kulturális képviseletet nyitnak Jeruzsálemben

Cseh Ház néven nyit kulturális és turisztikai képviseletet a Cseh Köztáraság Jeruzsálemben. A novembertől működő intézmény sokak szerint annak a jele, hogy a csehek hamarosan átköltöztetik nagykövetségüket Tel-Avivból a fővárosba. E lépés kiemelkedő fontosságú lenne, mert eddig az Európai Unió egyik tagállama sem tette meg ezt, mivel az a hivatalos brüsszeli állásponttal való szembehelyezkedést jelentené. AZ EU élesen elítélte az Egyesült Államokat is, amikor az Jeruzsálemben nyitotta meg nagykövetségét. A Cseh Házról szóló hírt Milos Zeman államelnök kabinetirodája közölte. Csehország korábban kijelentette, hogy de facto elismerik Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát és fontolóra veszik a nagykövetség áthelyezését. A közelmúltban megválasztott új miniszterelnök, Andrej Babis azonban utalt rá, hogy ez ügyben nem kíván az Európai Unió véleményével szembehelyezkedni. Izrael különleges kapcsolatot ápol Csehországgal, mely – még a kommunista rendszer megszilárdulása előtt – sokat segített a születő zsidó államnak, mely a függetlenségi háborút nagy részben cseh fegyverekkel vívta, és az izraeli légierő is cseh segítséggel született meg.

Milos Zeman

Szaúd-Arábia megveszi a Vaskupolát?

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint Izrael híres rakéta elhárító rendszeréből, a Vaskupolából (Kipát Bárzel) ad el Szaúd-Arábiának több egységet. A szaúdiak a jemeni határra telepítenék a rendszert, ahonnan a siíta felkelők már több alkalommal indítottak rakétatámadást a főváros ellen. Izrael és Szaúd-Arábia között nincs diplomáciai kapcsolat, de számos jel utal arra, hogy mind katonai, mind diplomáciai és kereskedelmi téren jelentős az együttműködés a két állam között, elsősorban az Irán jelentette fenyegetettség miatt. Beszámolók szerint Izrael eleinte nem akarta eladni az elhárító rendszert, de Jared Kushner, Trump elnök különmegbízottja közbenjárására végül ráálltak a több tízmillió dolláros üzletre. Az izraeli Védelmi Minisztérium képviselői tagadták a hír valóságtartalmát, szaúdi kollégáik pedig nem adtak ki nyilatkozatot az ügyben.

Kipát Bárzel

zsido.com

Megszakítás