Új kiállítással nyitja meg kapuját Prágában a híres Maisel zsinagóga, amely a térség zsidóságának történetét mutatja be a X. és a XVIII. század között. Az épület 2014 áprilisában zárt be a felújítás miatt.

A tárlat az előző tematikáján alapszik, de bemutatja a legújabb kutatási eredményeket és attraktívabb elrendezést kapott a múzeumi anyag, ami interaktív elemekkel is bővült. Ezek közé tartozik egy virtuális túra, ami több különböző prágai múzeum együttműködésének gyümölcse. A címe: Repülés a zsidó Prága fölött, és a zsinagóga főhajójában lesz kivetítve – számol be róla jewish-heritage-europe.eu.

A kiállítás részletesen foglalkozik a zsidóság státuszával a középkori és a kora újkori társadalomban, áttekinti a térség közösségének hagyományait. Bemutatja a prágai zsidóság aranykorát a reneszánsz idején, külön figyelmet szentelve a zsinagóga építtetőjének Mordechai Maiselnek és a Gólem legendájának. Az anyag feldolgozza a zsidókat ért hátrányos megkülönböztetés történetét és a pogromokat, valamint, hogy miként alakult át a prágai zsidók és keresztények élete a felvilágosodás korában.

Nemrég adtunk hírt arról, hogy új zsidó múzeum nyílik az olaszországi Padovában, nem messze Velencétől. Az 1500-as években épült zsinagóga megtekintése mellett, a város zsidónegyedét is megmutatják az érdeklődőknek. A múzeum a régi Tedesca zsinagógában jött létre, amelyet az askenázi közösség alapított 1525-ben a zsidónegyed szívében, a város történelmi központjában.

 

 

 

Forrás: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás