Új zsidó múzeum nyílik az olaszországi Padovában, nem messze Velencétől. Az 1500-as években épült zsinagóga megtekintése mellett, a város zsidónegyedét is megmutatják az érdeklődőknek.

A Museo della Padova Ebraica hivatalosan június 18-án nyitja meg kapuit, a nagyközönség 21-től látogathatja. A múzeum a régi Tedesca zsinagógában jött létre, amelyet az askenázi közösség alapított 1525-ben a zsidónegyed szívében, a város történelmi központjában. Az épületet, amely a II. világháborúban súlyosan megsérült, teljesen átépítették 1998-ban – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

Az új múzeum multimédiás élményt nyújt az átfogó judaikai gyűjtemény környezetében. Ezek között szerepel egy tóraszekrény függöny Egyiptomból a XV-XVI. század környékéről, egy megila a XVIII. századból és egy tóratekercs a XVI. századból.

A kiállítás elmeséli a város zsidóságának történetét, és idegenvezetők segítségével bejárhatjuk az egykori gettó területét, Padova ősi zsidó temetőit és egy ma is működő olasz rítusú zsinagógát, ami szintén a XVI. századból származik. A múzeum a zsidó közösség tulajdonában van, de az üzemeltetést egy profi szervezet végzi, amely Velence és Firenze mellett, Olaszország szerte felügyel zsidó kulturális intézményeket.

Az utóbbi időben több zsidó múzeum és kiállítás megnyitásáról is beszámolhattunk: A belgiumi zsidó múzeumnál történt vérengzés első évfordulóján új múzeumot avatott Porto zsidó közössége. A Portói Zsidó Múzeum arra vállalkozik, hogy bemutassa a térség zsidóságának csaknem 900 éves történetét. Arról is írtunk, hogy nemzetközi résztvevők jelenlétében adták át az Azori-szigeteken található, teljesen megújult zsinagógát. Jó hír az is, hogy az Ausztriai Zsidó Múzeum új projektbe kezdett azzal a céllal, hogy digitális formában megőrizzék a sírköveket és a rajtuk lévő feliratokat, többek között azokat, amelyek Kismarton (Eisenstadt), 1679 és 1875 között használt, régi zsidó temetőjében találhatóak.

Munkatársunktól

Kép: jewish-heritage-europe.eu