Az Ausztriai Zsidó Múzeum új projektbe kezdett azzal a céllal, hogy digitális formában megőrizzék a sírköveket és a rajtuk lévő feliratokat, többek között azokat, amelyek Kismarton (Eisenstadt), 1679 és 1875 között használt, régi zsidó temetőjében találhatóak.

Burgenlandban 14 zsidó temető van. Eddig Mattersbergben végeztek az archiválással. Ez a mostani munka januárban indult, célja, hogy megismerhetővé váljon minden egyes sír a látogatók számára. A digitális archívum a részletes keresést is lehetővé teszi majd, tartalmazza a sírkő pontos helyét.

A sírkövek feliratai nagyon fontos elsődleges források a különböző kutatók számára. Sok választ rejtenek a zsidó közösségek történetével kapcsolatban. A héber feliratoknak nemcsak történeti értékük van, hanem mélységes szeretetet és bölcsességet hordoznak és vigaszt nyújtanak a gyászolóknak – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

A vállalkozás nem előzmény nélkül való: 1922-ben Dr Bernhard Wachstein, a bécsi zsidó közösség vezetője, már adott ki egy könyvet, ami a sírfeliratokat gyűjtötte össze. A mostani munkáról itt lehet további részleteket találni.

A helyzet sajnos nem mindenhol ilyen jó. Ahogy arról beszámoltunk a Bukarest közepén található zsidó temető menthetetlenül pusztul. Ez volt a legnagyobb askenázi temető a román fővárosban, az 1860-as években alakították ki. Építészetileg is egyedi, különösen híres az art deco stílusú kapuja. Sok ismert embert temettek el itt, ahol található egy első világháborús emlékmű is, az elesett zsidó származású katonák tiszteletére.

 

zsido.com

Megszakítás