A vice.com romániai kiadása hozott nyilvánosságra egy megrendítő fotósorozatot a bukaresti zsidó temetőről, amit a szerző Alexandru Vazaru a „legvadabb és legszomorúbb” helynek nevez.

A képeken sírkövek ezrei láthatók, amelyeket már elborított a növényzet, sok közülük darabokra törve fekszik. A rombolás részben az 1977-es földrengésnek tudható be. Vazaru megkérdezte, hogy mi lesz a temető sorsa, az őt kalauzoló őr szerint a síremlékek 98 százalékát már senki nem gondozza, nem maradtak hozzátartozók. A fotósnak elmondta: próbálkoznak a terület rendben tartásával, de elveszítették a harcot a természettel.

A temető a Ion Mihalache úton található, ez volt a legnagyobb askenázi temető a román fővárosban, az 1860-as években alakították ki. Építészetileg is egyedi, különösen híres az art deco stílusú kapuja. Sok ismert embert temettek el itt, valamint található itt egy első világháborús emlékmű is, az elesett zsidó származású katonák tiszteletére.

A fotók itt nézhetőek meg:   http://www.vice.com/ro/read/cimitirul-evreiesc-cel-mai-salbatic-si-mai-trist-loc-din-centrul-bucurestiului-125

 

Munkatársunktól