A belgiumi zsidó múzeumnál történt vérengzés első évfordulóján új múzeumot avatott Porto zsidó közössége. A Portói Zsidó Múzeum, arra vállalkozik, hogy bemutassa a térség zsidóságának csaknem 900 éves történetét.

A portugál város új múzeuma a Kadoorie zsinagógában található. Az első emeleten bemutatja az egyik régi zsinagóga alapkövének másolatát, amely 1380-tól működött Portóban és egy listát arról a 842 emberről, akiket a portugál inkvizíció, valamint a spanyol és a portugál uralkodóház, a szisztematikus zsidóüldözés jegyében, megkínoztatott a XV. és XVI. században. Az egyedülálló lista, amelyik azután készült el, hogy kutathatóvá vált a nemzeti archívum, a legenda szerint az egyik helyi zsinagóga falába is bele lett vésve, bár senki sem tudja, hogy ez az igaz-e, és ha igen, akkor most hol található.

A múzeum három szobáját úgy rendezték be, mint egy szefárd jesivát. Arra törekedtek, hogy a közösség modernkori történetét és a múltját is elmeséljék. Két könyvet is kiadtak a közelmúltban, ami szintén a portói zsidók történetet dolgozza fel.

A Kadoorie zsinagóga a legnagyobb működő zsinagóga a térségben, 1920-ban alapították, amikor Porto volt a központja a zsidó kultúra újraéledésének, köszönhetően egy katonának, bizonyos Arturo Carlos de Barros-nak. A kapitány küldetésének érezte, hogy az egykor katolizált zsidókat visszatérítse az eredeti hitükre. Akciójáért a karrierjével fizetett – olvasható a jta.org-on

 

zsido.com