Nemzetközi résztvevők jelenlétében adták át az Azori-szigeteken található, teljesen megújult zsinagógát. Ponta Delgada büszke a zsidó örökségére.

A régi Shaar Hashomayum zsinagóga Ponta Delgada városában található, a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken, az Atlanti-óceánon. Teljes körű felújításon esett át, múzeumként és archívumként működik majd, ami a szigetek zsidóságát mutatja be. A zsinagóga az 1950-es évekig szolgált vallási célokat. A templom egy olyan épület emeletén található, amely magában foglalta a rabbi otthonát is, és külső megjelenésében csak egy normális ház képét mutatja – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

zsinagoga_belso_kep

 

A keskeny szentélynek simák a falai és íves az ablaka. A berendezés szépen megmunkált fából készült, és egy díszes csillár is található a helyiségben. A lisszaboni zsidó közösség 2009-ben ajánlotta fel a zsinagógát a városnak 99 évre, cserébe a teljes helyreállításért. Az átadáson, mi a napokban volt, több százan vettek részt, köztük a helyi püspök, az Egyesült Államok és Izrael nagykövetei és más notabilitások. Akik nem fértek be, azok az utcán kivetítőkön követhették a ceremóniát.

Ponta Delgada polgármestere, José Manuel Bolieiro azt mondta: Ennek a városnak egykor 5 zsinagógája volt. A felújítás azt jelenti, hogy van bemutatható zsidó örökségünk. A következő lépés, hogy felkerüljünk azoknak a városoknak a térképére, ahol ilyenek vannak, ez pedig biztos, hogy hatással lesz a turizmusra is.”

A felújítás még tavaly februárban indult, José de Almeida Mello történész professzor felügyeletével és egy helyi építész, Igor Franca vezetésével. A múzeumi részért szintén egy helyi tudós, Susana Goulart Costa volt a felelős. A projekt mintegy 250 ezer dollárba került.

 

zsido.com

 

Forrás: jewish-heritage-europe.eu, heraldnews.com