A zsitomiri árvaház minden ételszükségletét fedezi pészahra az Israel Magen Fund. A Kijevtől nem messze fekvő Zsitomir zsidó árvaházának mintegy száz lakója menekült Izraelbe és telepedett le átmenetileg a Júdeai-hegyek lábánál fekvő Nész Hárimban. David Rose, az Israel Magen Fund egyik társalapítója személyesen is részt vett a hatalmas ételadomány kiszállításában és átadásában. A pészahra szánt kóser élelmiszerek kétszáz nő, gyermek és az árvaház teljes személyzetének szükségleteit elégítik majd ki az ünnep alatt.

„Akárcsak őseitek, ti is csupán néhány személyes holmival hagytátok el otthonaitokat, hogy új életet kezdjetek Izrael Földjén”

– mondta Rose.

„Adományozóink, többek között az amerikai Agudath Israel segélyalapja azonnal adakoztak, amikor meghallották felhívásunkat, hogy ezeknek a csodálatos gyermekeknek lehetővé tegyük, hogy valóban megízlelhessék a szabadságot első izraeli pészahjuk során.”

Az adományt szállító teherautókon több tonna macesz mellett hús, hal, bor, gyümölcsök és zöldségek érkeztek, és az adományokból még a konyhák kikóserolására, pészahra alkalmassá tételére is tellett. Slomó Wilhelm rabbi, az árvaház vezetője köszönetet mondott a pénzalapnak adományozó szervezetek bőkezűségéért. Az adományok, mint mondta, lehetővé teszik, hogy az árva gyerekeknek boldog és kóser pészahjuk legyen. A rabbi ezen kívül köszönetet mondott azért a grillvacsoráért, melyet az Israel Magen Fund szervezett néhány nappal ezelőtt egy jeruzsálemi jesiva felső teraszán, ahonnan kiváló kilátás nyílik a Siratófalra is. Az eseményen a bőséges lakoma mellett a gyerekek az Amerikai Agudath Israel ajándékait: hátizsákokat, játékokat, ruhákat és ajándékutalványokat is átvehették. A bár micva korú fiúk a hét elején a Kolel Chábád szervezésében vettek részt különleges bár micva ünnepségen a Siratófalnál, ahol átvehették életük első pár tfilinjét.

Az Israel Magen Fund egészségügyi és humanitárius segélycsomagot is küldött korábban az Ukrajnában élő és onnan menekülni kényszerülő zsidók számára és segíti az izraeli egészségügyi és biztonságtechnikai szektort is.

 

Két tonna élelmiszert vitt az EMIH Ukrajnába

Ungvárra indult a tegnapi nap folyamán az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség küldöttsége.

 

 

Adományokat továbbra is szívesen fogadnak. Amennyiben szeretne adományozni, ezen a linken megteheti.

Címlapkép:  Tom Brunberg on Unsplash

Megszakítás