Elkészítette a melldíszt… aranyból, kék bíborból, piros bíborból és karmazsinból, meg sodrott bisszusból. Négyszögű volt, kettősen csinálták a melldíszt, egy arasz a hossza és egy arasz a szélessége, kettősen. És belefoglaltak négy sor követ; egy sor: ódem, pitedá és báreket, az első sor. A második sor: nófech, szápir és jáhálom. A harmadik sor: lesem, sevo és áchlámá. A negyedik sor: társis, sóhám és jásfé; körülvéve arany kockákkal foglalatukban. A kövek pedig Izrael fiainak neveire voltak, tizenkettő az ő neveik szerint, pecsétvéséssel, mindegyiknek nevére, a tizenkét törzs szerint. (2Mózes 39:8-14)

Hetiszakaszunk, Mózes második könyvének utolsó része, a Pekudé részletes leírást ad a chosenről, mely a nyolc főpapi ruha egyike volt a jeruzsálemi Szentélyben. A ruhadarabok közül talán ez volt a legkülönlegesebb és egyben a legszínesebb: az arany mellett kékre (tchélet), lilára (árgámán), illetve skarlát- vagy karmazsinvörösre (toláát sáni) festett gyapjúból, valamint a magyarra bisszusnak fordított, valószínűleg egy kagylóból készült selyemből áll. A megvarrásához is ezeket a színeket használták, több szálat együtt, ami különleges mintázatot adott a mellvértnek. Emellett 12 színes drágakő díszítette, minden kő egy-egy törzs nevét tartalmazta. A kövek négy sorba, vagyis 3 oszlopba rendezve díszelegtek a mellvérten és ezen kívül szerepelt rajta az Ávráhám, Jicchák, Jáákov név, valamint a sivtéj Jesurun – Jesurun törzsei szöveg is, lefedve ezzel a héber ábécé, az álefbét mind a 22 betűjét. A mellvértben egy, Isten szent neveit tartalmazó pergamen is rejtőzött, az úgynevezett urim vetumim. A mellvértet arany és kék szálak rögzítették a kohén gádol mellkasán.

A színkavalkádot bővítették a csillogó drágakövek. Ezek pontos mibenlétéről sokat vitatkoznak a tóratudósok, és az sem eldöntött tény, hogy melyik kő melyik törzshöz tartozott. Az alábbiakban egy véleményt mutatunk a több mint harminc elfogadott lehetőség közül, a chabad.org cikke alapján.

Báreket – karbunkulus (tiszta csillogás) – Lévi

Pitedá – prázem (zöld kvarc) – Simon

Odem – rubint (vörös) – Reuven

Jáhálom – igazgyöngy (fehér) – Zvulun

Szápir – zafír (égszínkék, ez volt a kőtáblák színe is) – Jiszáchár

Nofech – smaragd (zöld) – Jehuda

Áchlámá – kristály – Gád

Sevo – türkiz – Náftáli

Lesem – nem azonosított drágakő – Dán

Jásfe – jáspis (barna, drapp) – Binjámin

Sohám – ónix (fekete) – Joszef

Társis – kriolit (olajzöld) – Áser

Számos kommentátor foglalkozott a kövek azonosításán túl azzal, hogy a hozzájuk rendelt törzsekkel összekapcsolja az adott drágakő színét és egyéb kvalitásait. Rási magyarázata szerint a kövek színe olyannyira meghatározó volt, hogy a pusztában vonuló zsidó törzsek mindegyikének zászlaja megegyezett a törzs drágakövének színével.

A Pekudé hetiszakaszhoz szemet gyönyörködtetően színes salátát kínálunk. A mennyiségek csak útmutatásként szolgálnak, bátran kísérletezzenek az arányokkal!

Színes vitaminsaláta

párve, tej-, tojás- és gluténmentes

1 közepes méretű cékla

3 sárgarépa

4-5 szál újhagyma vagy egy fél vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

7-8 céklalevél

3 maréknyi csíráztatott lencse

1 ek. szezámmag

az öntethez:

3 ek. extra szűz olívaolaj

3 ek. 5%-os ecet

1 ek. szilán (datolyaméz)

só, durvára őrölt fekete bors és őrölt koriander, ízlés szerint

A céklát és a répát durvára reszeljük. Az újhagymát felkarikázzuk, a hagymát apró kockákra vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk. A céklalevelet alaposan megmossuk és gondosan, a fény ellenében tartva átnézzük, nehogy bogár kerüljön általa az ételbe. Ezt követően a leveleket is apróra vágjuk. A feldarabolt zöldségeket nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a lencsecsírát és a szezámmagot. A szezámmagot száraz serpenyőben egy kissé megpörkölhetjük, ha erőteljesebb ízt szeretnénk elérni, de ez el is maradhat. Az öntethez valókat kis tálban összekeverjük, majd a salátára öntjük. Alaposan összekeverjük és máris tálalható a vitaminokban gazdag, élénk színekben pompázó saláta. Gazdagíthatjuk néhány kanálnyi durvára reszelt retekkel, karalábéval vagy másfajta csírákkal is.

Hogy készül a lencsecsíra? Kétmaroknyi lencsét egy éjszakára vízbe áztatunk. Leszűrjük, tálcán levegősen szétterítjük. Ettől fogva napi 1-2 alkalommal átmossuk, ügyeljünk, hogy a lencsék mindig nedvesek maradjanak. 2-3 napon belül megjelennek az apró csírák és a lencse kellőképpen megpuhul. Kiváló vitaminforrás.

Hát a céklalevél? Céklalevelet a konyhaablakban nevelhetünk: a cékla levágott felső részét alacsony peremű edénybe állítjuk. Ügyeljünk, hogy mindig legyen rajta víz, de ne lepje el az egész cékladarabot. Konyhaablakba állítva a céklánk néhány napon belül szép leveket hoz. Erőteljes íze miatt egyszerre csak keveset használjunk belőle.

 

Megszakítás