Az előző héten felolvasott szakasz után, amikor a pusztai Szentély felépítésével ismerkedtünk meg, a Tecáve szakasz a kohénok, vagyis papok, illetve a kohén gádol, a főpap ruháit mutatja be, szó esik a kohénok felkenéséről és különböző áldozatokról is.

Joel és Saul ezen a héten ismét bibliai helyszínre kalauzolja a nézőket, ezúttal a festői környezetben fekvő Kiriját Jeárimba, ahol a Frigyládát őrizték húsz éven keresztül, miután a múlt héten bemutatott Silóból kalandos úton a filiszteusok kezébe került, majd visszatért Izrael népe közé. Az ikrek a korbán támid, azaz az állandó áldozat ismertetésével magyarázzák el a zsidóságban a szentség szintjére emelt mindennapi rutin és állandóság kiemelt szerepét. Ezt követően egy  modellen bemutatva ismerkedhetünk meg a nyolcrészes főpapi öltözékkel. A Tecáve hetiszakaszról szóló kisfilmet itt tekinthetik meg.

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Tecáve (M.II. 27:20-30:10)

Háftárá: Jechezkél 43:10-27

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:48

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 16:50

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

 

A szombat kimenetele Budapesten: 17:55

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 18:03

Megszakítás