A Nissim Black izraeli beilleszkedéséről beszámoló sorozatot az HBO Max készíti eredeti helyszíneken. A bűnözői múltat maga mögött hagyó és a haszid utat választó sztár története már sokak érdeklődését felkeltette, de Nissim még a Netflix ajánlatát is visszautasította. Amikor azonban Sally Richardson, a rapper egyik gyermekkori kedvence kereste meg, igent mondott – írja a Jewinthecity.

 

Haszid gengszterrapre bulizott a magyar közönség

Nissim Black drogdíler családból származik, volt keresztény és muszlim is. 8 éve a haszidizmus követője.

 

 

Blacket muszlim nagyapja nevelte Seattle-ben, de ő börtönbe került. Ezután barátai révén keresztény lett. 2008-ban az egyik barátja meghalt a rivális bandák közötti lövöldözésben, abban a klubban, ahol rendszeresen fellépett. Ezután még fontosabb lett számára a hit, amit a judaizmus hozott el számára: 2013-ban egy ortodox vallási bíróság előtt betért, majd 2016-ban Izraelbe vándorolt és Bét Semesben telepedett le. A breszlávi hászid közösséghez csatlakozó Black nem hagyott fel zenészkarrierjével, csupán a feldolgozott témákat és a nyelvezetet idomította új értékrendjéhez. Zenéjét Budapesten is meg lehetett hallgatni tavaly augusztusban, a Zsinagógák hete rendezvény keretében.

Hogyan került a fekete rapper Seattle-ből Jeruzsálembe?

Nissim Baruch Black nem az a kifejezetten szokványos megjelenésű haszid zsidó. Az afroamerikai férfi rapperként kezdte pályafutását, D.Black művésznéven, de 25 éves korában komoly bajba került. A zenei alvilágban nem szokatlan módon éles összeütközésbe került egy másik rap előadóval. A férfit nem sokkal később megpróbálták meggyilkolni – a tettes Nissim egyik barátja volt. A gyanú … Olvass tovább

Az HBO sorozata Black egyik nagy slágere, a Mothaland Bounce címét választotta és onnantól mutatja be az énekes életét, hogy az családjával megérkezett Izraelbe. A kultúrsokk és a közösségbe való integráció központi szerepet játszik majd a filmsorozatban, amelynek szövegírója a zsidó világot jól ismerő író és komikus, Moshe Kasher lesz, a produceri feladatokat pedig Salli Richardson-Whitefield látja el.

A sorozat címét adó dal egyszerre energikus, vicces és egy kicsit keserű. Megjelennek benne Nissim fekete kultúrából táplálkozó gyökerei és az új identitásának megtalálását kísérő boldog és nehéz pillanatok is. A filmben erősen kidomborítják a rapper zenéhez fűződő viszonyát, ami végigkíséri az egész életét. Black olyan sorozatot képzelt el, amelynek a komikus oldala a legerősebb.

„A komédia az a műfaj, amellyel amúgy mellékesen lehet nagyon sok dolgot közölni anélkül, hogy az ember túl komolyan venné önmagát”

– mondta. A filmben egymást követik majd a vicces és a szomorú pillanatok, ezért a sorozat műfajaként a „dramedy”-t jelölték meg, melyet a dráma és komédia szó ötvözésével alkottak meg.

A sorozat nagyban eltér majd a haszid életmóddal foglalkozó, közelmúltban bemutatott alkotásoktól, amelyek általában igen negatív színben festik le a szigorúan ortodox zsidókat és leginkább olyan szereplőket mutattak be, akik elhagyták közösségüket. A Mothaland Bounce-ban ezzel szemben inkább a vallásos zsidó életre jellemző örömre koncentrálnak és a pályaelhagyók helyett olyan emberekkel találkozhatunk, akik saját elhatározásukból választották a haszid életmódot.

„Arról lesz szó, hogy milyen volt a számunkra a haszid közösséghez való csatlakozás, illetve a közösség hogyan fogadott minket. Ez egy remek lehetőség lesz az érdeklődő, de semmilyen ismerettel sem rendelkező kívülállók szemével bepillantani a zsidó életbe”

– mondta Nissim. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, olyan szövegírót kellett találni, aki jól ismeri a háredi világot. Moshe Kasher apja világi zsidóból vált szatmári hasziddá, így jól ismeri mind az ortodox világot, mind az oda vezető utat. Kasher emellett már több nagy sikerű filmben bizonyította szövegírói tehetségét.

„Moshénak meglehetősen nagy problémát okozott, hogy ne használjon trágár kifejezéseket a párbeszédekben, de végül megoldotta. A stáb többi tagja is megértéssel fogadta a vallásos értékrend miatti elvárásaimat. Fontos, hogy a sorozat kóser szórakozási lehetőséget nyújtson a családok számára”

– mondta Nissim, aki ugyan a járvány előtti időben hosszú évekig elzárkózott az internet használatától és filmeket sem nézett, de emlékszik a gyermekkorában népszerű sorozatokra, melyekben szintén nem volt szükség durva nyelvezetre ahhoz, hogy sikeresekké váljanak. A rapper ezzel együtt semmit sem bízott a véletlenre és egy ortodox zsidó ügyvédet bízott meg azzal, hogy a szerződése a zsidó vallásjogi elvárásoknak is eleget tegyen.

Alijázott az amerikai rapper

Izraelben kezd új életet az amerikai rapper, aki 3 éve betért a zsidóságba. Damian Black vagy, ahogy mostantól hívják Nissim Black feleségével és öt gyermekével már meg is érkezett az új hazájába. A repülőtéren arról beszélt az újságíróknak, hogy csodálatosan érzi magát, azért imádkozott, hogy ez megtörténjen. „Isten, a zsidó nép és Izrael ugyanazt jelenti … Olvass tovább

A szereposztás egyelőre titkos és azt sem lehet tudni, hogy a Black család tagjai játsszák-e saját magukat, de Nissim szerint remek színészek feltűnése várható. Feltehetően a haszid világból is toboroznak résztvevőket, akik olyan nem vallásos színészekkel játszanak majd együtt, akik képesek hitelesen megszemélyesíteni a haszid karaktereket, ahogy például a népszerű Shtisel sorozatban látható.

Nissim fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem akarják megkerülni a nehéz témákat és szó esik majd rasszizmusról és kirekesztésről is, hiszen ilyen tapasztalatokat is szerzett. Az arányok azonban a saját életét képezik le a sorozatban is, azaz a pozitív történések felülmúlják a negatívakat. Egyaránt szempont lesz az igazság bemutatása és a szórakoztatás, továbbá egyértelmű lesz, hogy a kellemetlenségeket okozó személyek nem az egész közösséget képviselik.

„Ezeket a témákat humorral fűszerezve mutatjuk be, ezért nem tartok attól, hogy a negatív példák alapján ítélik meg a nézők a zsidók hozzáállását a feketékhez”

– mondta Nissim. A rasszizmus mellett más érzékeny témák is előkerülnek majd a sorozatban, így szó lesz az izraeli-palesztin konfliktusról, a háredieket érő előítéletekről és az antiszemitizmusról is.

Haszid gengszterrapre bulizott a magyar közönség

Nissim Black drogdíler családból származik, volt keresztény és muszlim is. 8 éve a haszidizmus követője.

„Mindenki azt mondja, hogy ilyen TV-műsor még nem volt. Azt gondolom, hogy ez a sorozat úgy lesz képes megváltoztatni az emberek gondolkodását, mint semelyik másik. Univerzális humort alkalmazunk, mely hidat képezhet a társadalom különböző csoportjai között. Rengeteg mindenen lehet majd nevetni, de ezzel együtt a spirituálisról is lesz mit tanulni. Aki ráhangolódik, sokat gazdagodhat a sorozattól. Az HBO örömmel vállalta, hogy a spirituális utazásomra legalább akkor hangsúly kerüljön, mint a többi témára. Ráadásul mindezt olyan viccesen fogjuk előadni, hogy a gyűlölet nem jut semmilyen szerephez” – összegezte Nissim.

Fotó: Nissim Black Facebook