Nissim Baruch Black nem az a kifejezetten szokványos megjelenésű haszid zsidó.

Az afroamerikai férfi rapperként kezdte pályafutását, D.Black művésznéven, de 25 éves korában komoly bajba került. A zenei alvilágban nem szokatlan módon éles összeütközésbe került egy másik rap előadóval. A férfit nem sokkal később megpróbálták meggyilkolni – a tettes Nissim egyik barátja volt. A gyanú természetesen rá terelődött, mindenki azt hitte, hogy ő bujtotta fel barátját, hogy az elégtételt vegyen a nevében. Nissim tudta, hogy életveszélyben van, és arra gondolt, hogy csak Isten mentheti meg.

„Imádkozni kezdtem. Három nappal később pedig váratlanul felhívott a férfi, akivel a vitám volt, és megkérdezte, hogy én akartam-e végezni vele. Sikerült tisztázni vele a dolgot. Nálunk nem így mentek a dolgok. Először lőttél, és csak azután kérdeztél.” – mesélte Nissim.

Nissim a régi időkben

Ez a telefonhívás volt az, mely elindította a rappert az istenkeresés hosszú útján, mely a Tóránál ért véget. „A történtek után elhatároztam, hogy megtalálom Istent. Igazi kapcsolatot akartam vele, mert hiányzott az életemből.”

Nissim hivatalosan mindig tartozott valamilyen vallási közösséghez. Muszlim családba született, majd később, misszionáriusok hatására, áttért a kereszténységre. Egyik hitben sem érezte otthon magát, ezért kezdett el a zsidóság iránt is érdeklődni. „Úgy döntöttem, magam járok a dolgok végére. Leültem egy Ószövetséggel, és azt mondtam Istennek: „Most újrakezdjük. Te meg én. Látni és tudni akarom, hogy kis vagy Te valójában.”

Nissim ma már Jeruzsálemben él családjával, zenét ír, klipeket forgat és koncerteket ad. Peszách után jelent meg legújabb albuma „Lemala” (Felfelé) címmel, melynek slágerét, a Fly away című számot már 750 000 ember látta a YouTube-on. Zenéjével hasonló sikereket ér el, mint korábban Seattle-ben, hiába változott meg minden az életében. Ruhatára sem a régi már, az egykori gengszter rap ruházatot hosszú fekete kaftánra és kalapra cserélte, és a számok nyelvezetéből is eltűntek az ebben a stílusban elvárt durva káromkodások.

„A zeném megmutatja, hogy hol tartok ma spirituálisan. Ez az én eszközöm arra, hogy mások lelkét is megérintsem, nem a magam hasznára zenélek. A régi idők már nem térnek vissza.” – mondta Black. Időnek kellett azonban eltelnie ahhoz, hogy újra dalokat írjon. Betérése után egy darabig egyáltalán nem foglalkozott régi hivatásával. Talán sohasem tért volna vissza a zenei életbe, ha egy második csoda nem történik vele.

Nissim és felesége Izraelbe vándorlásuk pillanatában

„Féltem visszatérni a zeneiparba. Volt bennem késztetés rá, de úgy véltem, hogy az új életstílusommal és hitemmel nem lehet összeegyeztetni a könnyűzenét. Azonban egyszerre több barátom is azzal hívott fel, hogy álmukban ismét zenélni láttak. Ekkor azt mondtam Istennek: ha tesz egy nyílt csodát, akkor ismét elkezdek zenélni.” A csoda akkor következett be, amikor Nissim bekapcsolta egyik régi, tönkrement mikrofonját és az meglepő módon tökéletesen működött. Ekkor elment rabbijához, áldását kérte, és ismét dalírásba fogott. Azt is elhatározta, hogy a dalszövegek ezen túl vallásos hitéről tanúskodnak majd. „Az alkotó munka előtt mindig meditálok. Írás közben pedig folyamatosan imádkozom. Igyekszem minél inkább elmerülni a spiritualitásban, amikor létrehozok egy dalt.”

Forrás: Forward