Nissim Black valóban alulról jött. Drogdíler családjából kalandos úton, az iszlámon és a kereszténységen keresztül érkezett az ortodox zsidóságig, ma a legismertebb fekete-zsidó rapper aki tehetségét Isten és a zsidóság szolgálatába állította. Augusztus 29-én a Zsinagógák Hete keretén belül lépett fel Alex Clare után a Budai Parkszínpadon. A ma Izraelben élő haszid rapperrel, Megyeri A. Jonatán beszélgetett. Az interjú a koncert előtt készült és a Neokohn oldalán jelent meg.

***

Nagy rajongója vagyok, és már nagyon várjuk a vasárnapi koncertet

Én is nagyon várom már, hogy Budapestre érkezzek!

Itt Magyarországon kevesen ismerik meglehetősen egyedi történetét. Damian Jamohl Black néven született Seattle-ben. Hogyan került az izraeli Bét Semesbe, egy gyönyörű családdal és egy teljesen új vallással és életmóddal?

A bűnözésnek és a drogoknak erősen kitéve nőttem fel;

9 évesen füvet szívtam, 12 évesen már árultam, és egy utcai bandával randalíroztunk. Tanúja voltam például annak, ahogy a mostohaapám hazajött a barátaival egy lövöldözésből, és mindenkinek golyó ütötte sebei voltak. Emlékszem, egy barátja meg is halt az egyik ilyen eset után. Gyakran ébredtem arra gyerekként, hogy szüleim ki vannak ütve, az asztalon kilónyi drog és kokain van. Ez normális volt számomra.

Nissim Black – The Hava Song (Official Video)

The official music video for “The Hava Song” by Nissim Black.Stream “The Hava Song” on your favorite music platform – https://untd.io/r/Ae9EqsZyHX7jConnect w…

Egy interjúban azt mondta, hogy Seattle egy olyan negyedében nőtt fel, ahol ortodox zsidók éltek. Azt gondolnám, hogy a drogok kevésbé jelentenek problémát egy ilyen környezetben.

Nem fetétlenül, nézze meg New Yorkot. A zsidó közösségek gyakran közel vannak az ilyen, más jellegű közösségekhez. A 98118, a seattle-i irányítószám, ahol laktunk, a legkomplexebb környék az Egyesült Államokban. Minden nap egy zsinagóga mellett sétáltam el iskolába menet. Az előtt a súl előtt, amelyben később a betérésem zajlott.

Ez egy szefárdi zsinagóga volt, úgy tudom. 

Igen. Nos ez a környék ilyet és és olyat is kínált.

Tudott valamit a zsidókról abban az időben?

Nem, kivéve, hogy szombaton jártak „templomba”, amikor az utcákat elárasztották a fekete öltönyben sétáló emberek.

De a családomban soha nem volt antiszemitizmus, egyszerűen soha nem kerültek szóba a zsidók. Ami segített, mert fertőződtem meg káros nézetekkel. Legalábbis nem ezen a téren.

A vallással először nagyapám ismertetett meg, aki szunnita muszlim volt, így először az iszlámot ismertem meg. Ő egyébként a börtönben tért át az iszlámra; élete nagy részét ugyanis börtönben töltötte.

Feltételesen szabadlábra helyezték, de csak egy évre, és mielőtt visszament volna, hozzánk költözött. Naponta ötször imádkoztam vele, ő vitt el a mecsetbe is.

Értett az iszlámhoz vagy csak gyakorolta? 

Nagy tudású volt; nagyon okos. Élete vége felé még könyvet is írt az életéről. Ha most belegondolok, nem is értem, hogyan élhette azt az életet, amit élt, ha ilyen okos. Az ember a környezete terméke lesz, intézményesül, és beleragad egy gondolkodás- és életmódba.

De visszakerült a börtönbe, és abban az időben, ha bárki megkérdezte volna tőlem, azt mondtam volna, hogy muszlim vagyok.

Aztán évekkel később az utcára kerültem, 13 éves koromban kirúgtak az iskolából; alternatív iskolákba kellett járnom dühkezelési foglalkozásokra.

Más problémás fiatalokkal?

Igen. Ez valójában egy csapda, mert ha odamész, ott csak még több bajba kerülsz.

Hogyan lehet kikerülni a bajból, ha csak olyan emberekkel vagy körülvéve, akik bajkeverők?

Isten mindig rajtam tartotta a kezét, soha nem engedett túl messzire menni.

Közel az utolsó iskolai napomhoz, az apák napja előtti este, rohangáltunk, és betörtünk egy pár ablakot a környéken. Új walkie-talkie-jaink voltak, és így próbáltuk ki őket. A rendőrség elől menekültünk, és tudni akartuk, hogy tudunk-e kommunikálni a walkie-talkie-kkal.

Hány éves volt ekkor?

Tizenhárom. Sok barátom nálunk aludt aznap este és az egyikük zoknija kigyulladt, mert egy lámpán felejtette. Súlyos asztmám volt, és arra ébredtem, hogy a ház tele van füsttel. Őrületesen köhögtem.

Kirohantunk a házból, és pár percen belül láttuk, hogy az egész ház lángokban áll. Az anyám ott ült és sírt, hallottam, hogy az ablakok üvegei betörnek a hőtől, és arra gondoltam…

Ha kíváncsi, hogy mi a történet vége, olvassa el a Neokohn oldalán!

Navégre: már van hazai haszid népdal

Egy közismert magyar dalra alapozta a művet Nógrádi Eliezer, de vigyázzon, addikciót válthat ki!