Összeomlott a gazdaság, élelmiszerhiány van, az ilyenkor elmaradhatatlan antiszemitizmus is megjelent – nem csoda, hogy a venezuelai zsidók egyre nagyobb számban hagyják el szülőföldjüket.

A 23 éves Avraham Ben Gigi korábban nemigen gondolt az alijázásra, bár édesapja izraeli. Caracas egyik elővárosában éltek, ahol ők voltak az egyetlen zsidó család, így nem sok kapcsolatuk volt a közösséggel. Avraham néhány hónapja alijázott, a függetlenségi napot már izraeli állampolgárként köszönthette. “Alapvetően nem Izraelbe, hanem Amerikába szerettem volt áttelepülni. Meg is próbáltam, voltam Philadelphiában és Miamiban is, de Amerikában rendkívül nehéz a bevándorlók élete. Nem akartam ott maradni, de persze Venezuelába sem akartam visszatérni. Egy barátom javasolta Izraelt, és amikor hallottam a bevándorlóknak juttatott támogatásokról, elhatároztam, hogy teszek egy kísérletet.” – mesélte Ben Gigi.

A venezuelai gazdasági és politikai problémák miatt az ország értelmisége egyre növekvő számban keres magának új hazát. A zsidók is megszenvedték a gazdaság összeomlását és a szükségállapot kihirdetését, majd  az a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányt, a romló közbiztonságot, illetve a folyamatos zavargásokat.

Venezuelában a XVII. század óta élnek zsidók, mióta az első marranók (katolizálásra kényszerített ibériai zsidók) megérkeztek. Az ezredfordulón még 22 000 főt számlált a közösség, mára talán ötezren maradtak.

A gazdasági problémák mellett a növekvő antiszemitizmus jelentett problémát, mely a Hugo Chavez vezette marxista kormány politikájának része volt. Chavez támogatta a palesztin terrorszervezeteket is, a 2009-es gázai hadművelet alatt kiutasította országából az izraeli nagykövetet. A zsidó intézményeket gyakran érték támadások. A zsidó közösséget gyakran tették felelőssé az izraeli kormány politikájáért, Izraelt pedig rendre a náci Németországhoz hasonlították. Chavez halála után, a Maduro kormány alatt sem történt érezhető javulás. Az amerikai Rágalamzásellenes Liga (ADL) beszámolója a kormányt hibáztatta a zsidóellenes incindensekért. 

Izrael-ellenes tüntetés Caracasban

“Három hónapja vagyok itt, és elmondhatom, hogy az Izraelbe költözés életem legjobb döntése volt. Itt szabadon viselhetem a kipámat, ide tartozom. Venzuelában a legközelebbi zsinagóga félórányi vezetésre volt.” – mondta Ben Gigi, majd hozzá tette, hogy szerinte minden venezuelai zsidó elhagyná már az országot, de az áttelepülés magas költségei miatt ez nem mindenkinek lehetséges. Elmondta, hogy családja korábban a középosztályhoz tartozott. Volt egy házuk, két autójuk, egy hajójuk, de most képtelenek ezeket eladni, s így kivándorolni sem tudnak.

Vannak, akiknek azért jelent problémát az Izraelbe vándorlás, mert különböző liberális zsidó közösségekben vették fel a zsidó vallást, mely betéréseket Izrael nem ismeri el, illetve felmerült a gyanú, hogy esetleg csak a gazdasági előnyökért tértek be.

  • Antiszemita Graffiti Caracasban

“Avraham Ben Gigi története jól példázza a szörnyű venezuelai helyzetet. A mi feladatunk az, hogy mindenben segítsük a venezuelai zsidókat, hogy biztonságosan elhagyhassák az országot és Izraelbe települhessenek át. Ez nem könnyű, és néha veszélyt is jelent a hátramaradt családtagok számára.” – mondta Yechiel Eckstein rabbi, az Izraelbe vándorlást segítő IFCJ szervezet vezetője. “Izrael 69. születésnapján büszkén jelenthetjük ki, hogy 2017-ben már 42 venezuelai zsidó számára tettük lehetővé az aliját, és hamarosan még sokan érkeznek.” – tette hozzá.

Venezuelai alijázók egy csoportja

Forrás: Ynet