Néhány év alatt harmadára csökkent a zsidók létszáma a latin-amerikai országban, nem függetlenül a biztonsági helyzettől.

„A közösségünk néhány tagja speciális szakértője a foglyok kiszabadításának és jól tudják, hogyan kell emberrablókkal tárgyalni” – mondta a caracasi Chábád képviselője azt követően, hogy egy zsidó férfit és fiát szabadon engedtek, miután a helyi zsidók egy csoportja kifizette az értük követelt 400 ezer dolláros váltságdíjat.

A venezuelai férfit és fiát állig felfegyverzett alakok rabolták el szombat reggel, amikor a zsinagóga felé tartottak – írta kedden a Jewish Telegraphic Agency. Eltűnésüket csak késő este vették észre, mivel nem értek haza időben. Az elrablás után az egyik elkövető telefonon felhívta a foglyok családját és először 1 millió dolláros váltságdíjat követelt. Végül a lealkudott összeg átadását követően még aznap szabadon engedték a férfit és fiát.

„Gyakran történnek hasonló esetek errefelé. A közösségünk külön alapot hozott létre a foglyok szabadon bocsátásához” – mondta a Chábád mozgalom tagja, utalva a Venezuelára jellemző, egyre romló közbiztonsági helyzetre.

A dél-amerikai országban közel 25 000 fős zsidóság élt az ezredforduló idején, mára azonban mindössze 9 ezerre csökkent a létszámuk. Sokan Floridába és Izraelbe emigráltak a Hugo Chavez vezette rezsim ideje alatt megerősödött antiszemitizmus miatt.

zsido.com

 

Kép forrása: en.turismojudaico.com

Megszakítás