A vőlegény kérésére Reb Smuél Jáákov Kohn, a ToldoszÁvrahám Jicchák haszid közösség rebbéje segédkezett egy vallásos cionista pár esküvőjén.

Nem mindennapi eseményre került sor Jeruzsálem szívében, a Meá Seárim negyedben. Az anticionista nézeteiről ismert Toldosz Ávrahám Jicchák közösség rebbéje elfogadta a Merkáz Háráv cionista jesiva egyik bócherének kérését, hogy vegyen részt az esküvőjén és a hüpénél mondjon áldást. A rebbe és a fiatalember már egy ideje ismerik egymást, ugyanis a chószen a barátjával már évek óta Reb Smuél Jáákov tiseit – vagyis a rebbe hatalmas, Tóra-tanításokkal egybekötött ünnepi lakomáit – látogatják.

Jonatán Liber, a vőlegény és barátai az évek során beleszerettek a haszid közösség fülbemászó melódiáiba, és mint láthatóvá vált a dallamok valamint a Tóra szeretete képes volt kibékíteni őket a Toldosz Ávrahám Jicchák közösséggel, sikerült átívelniük a komoly ideológiai nézeteltéréseket is. Ezért Liberrvényezte a ros jesivától, Jáákov Shapira rabbitól, hogy engedélyezze számára, hogy a hüpét a Toldosz ÁvrahámJicchák negyedében állíthassák fel, míg az esküvő többi részét a vitatott területeken található régi zsidó városban, Silóban tarthassák.

A hétfői hüpéhez a Merkáz Háráv jesiva bócherei közül több százan mentek el Shapira rabbival az élükön, így az esküvői násznép összessége egészen rendkívüli képet festett a vallásos cionisták kötött kipás alakjaival, melyek a ToldoszÁvrahám Jicchák közösségre jellemző csíkos kaftánok és lapos, széles karimás kalapos, hosszú pajeszú emberek sokaságába olvadtak be.

A szokatlan esküvőben sokak a zsidó egység manifesztálódását látják, hogy az Izraelben élő zsidók mégiscsak képesek egységesen fellépni egy közös cél érdekében, ha sikerül legyőzniük az ideológiai különbségeket. Reméljük a Tóra béketeremtő erejével a jövőben még sok hasonló eseményről olvashatunk! Mázl tov!

Az anticionista nézeteket valló, eredetileg magyar gyökerű Toldosz Ávrahám Jicchák haszid közösségről bővebben idekattintva olvashatnak. A történet másik szereplőköre, a MerkázHáráv (angolul: The Central Universal Yeshiva) jesiva szintén Jeruzsálemben, csak egy másik negyedben, a Kirját Mosébentalálható.

Az intézmény a vallásos cionisták legtekintélyesebb jesivájánakszámít, amit 1924-ben alapított Ávrahám Jicchák Kook (1865–1935) askenáz főrabbi. A jesivának eleinte csak kevés növendéke volt, így kezdetben kétséges volt a fennmaradása is, azonban az ötvenes évek fordulópontot hozott, amikor a Bné Áviká vallásos cionista ifjúsági szervezetből egyre többen és többen mentek a Merkáz Hárávba.

Napjainkban a jesivának körülbelül 500 diákja van, melyből mintegy 200-an, már mint házas, családos emberek az intézmény kolelében tanulnak. A jesiva mostani vezetője Jáákov Eliezer Káháná Shapira, akinek már apja, ÁvrahámElkáná Káháná Shapira (1914–2007) is ros jesiva volt itt, aki őt még 1983-ban nevezte ki itt tanárnak. Ros jesivaságának első évében, 2008-ban volt az a szörnyű nap, amikor egy arab terrorista fegyverrel tört be az épületbe, ahol nyolc diákot megölt és további tizenötöt súlyosan megsebesített – emlékükből fakadjon áldás!

Azonban Shapira rabbi nem csak a Merkáz Hárávból lehet ismerős, ugyanis 2013-ban ő is indult az Izrael Állam askenázfőrabbi címéért, de végül alul maradt David Lauval szemben, egy évvel később pedig jelölték a jeruzsálemi főrabbi posztra is, azonban a választás napján visszavonta jelölését.

 

Cseh Viktor

 

Források:

www.vinnews.com

www.mercazharav.org.il