Az eddig ismeretlen forrásra akkor bukkantak rá, amikor az izraeli parlamentet bemutató új múzeum pinceszintjének renoválását végezték – írja a JPress.

A forgalmas jeruzsálemi György király utcában található Frumin-házban működött egykor a Kneszet. A forrást felfedező munkások kezdetben úgy vélték, hogy a városi vízhálózat egyik csöve ereszt valahol a közelben, ám a kutatási munkálatok során sehol nem találtak ilyen jellegű vízvezetéket. Arra viszont rájöttek, hogy a víz az épület alapjai alatt lévő rétegből származik, vagyis minden bizonnyal a mélyből feltörő természetes vízről van szó.

Az is kiderült, hogy abban az időben, amikor az 1950-es években ebben az épületben ülésezett a parlament, valószínűleg a helyszínen talált szivattyút is használták, ami tovább erősítette a kutatók számára a mélyből feltörő forrás elméletét. A Kneszet archívumaiban egyébként mindeddig nem bukkantak a forrás egyetlen említésére sem, és az sem világos, hogy miért kellett volna titokban tartani a létezését.

Arról még nem született döntés, hogy mihez kezdenek a forrással a város kellős közepén. A nagy mennyiségű víz kitermeléséhez mindenképpen olyan szivattyúrendszerre van szükség, amely alkalmas arra, hogy az épület alapjait megóvja az alámosástól, illetve a pinceszintet a víz betörésétől. Elképzelhető, hogy a helyszínt megnyitják a nagyközönség számára, de az is lehet, hogy a jeruzsálemi vízhálózatba vezetik a forrás vizét.

Valakik a jelenségben Zechárjá (Zakariás) próféta egy, a végső időkről szóló látomásának beteljesülését látják (Zechárjá 14:8):

És lészen ama napon: élő vizek erednek Jeruzsálemből, fele részük a keleti tenger felé, s fele részük a nyugati tenger felé; nyáron és télen lesz!

A sátoros ünnep és a végső megváltás

A szukkotkor felolvasott prófétai szakasz az idők végezetéről szól, amikor Isten király lesz az egész világ fölött.

Nyitókép: a Kneszet régi épülete (forrás: Wikipédia)