A leletre egy beszédes helyen, a főváros Hár Hocvim, azaz kőfejtők hegye nevű negyedében leltek rá – írja az Arutz7. A kétezer évvel ezelőtt használt kőfejtőből feltehetően olyan monumentális építkezésekhez szállították a nyersanyagot, mint amilyen Templom-hegy kibővítése lehetett. Az ásatást egy építkezésre kijelölt területen végezték Jeruzsálem high-tech vállalatoknak otthont adó negyedében, ahol olyan cégek működnek, mint a Mobileye, a Teva, a Johnson and Johnson vagy a Cisco.

Jelenleg a kőfejtő harmadát-felét tárták fel. Teljes területe 1200-1800 m2 lehetett egykor. Az építőköveket 1.5×2 méteres tömbökben hasították ki, majd szállították a rendeltetési helyükre. A régészek a munkálatok minden egyes állomásának maradványait megtalálták.

„Az ősi Jeruzsálem nagyszabású építkezéseihez – s így a Templom-hegy fejlesztéséhez is – hatalmas mennyiségű építőanyagra volt szükség, továbbá meg kellett szervezni a több ezer építőkő kitermelését és szállítását is. A kőfejtőben különböző elkészültségi állapotban találtunk építőköveket. Vannak olyan nagy méretű, négyzet alakú kövek, melyeket már csak el kellett választani az alapzattól, hogy Jeruzsálembe szállíthassák. Az, hogy a kövek egy részét in situ, azaz eredeti helyükön találtuk meg, lehetőséget nyújt számunkra, hogy lemásolhassuk az ősi technológiát és kipróbálhassuk a kőfejtés egykor alkalmazott módszereit” – magyarázta a feltárást vezető Morán Hádzsbi, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa.

A régészek megpróbálják azt is megvizsgálni, hogy az ősi forrásokban leírt technológiák közül melyik a leghatékonyabb. A kísérletekhez elkészítik a feltárás során talált eszközök másolatát is.

A Régészeti Hatóság korábban már több kőfejtőt is feltárt Jeruzsálem északi részén, és a kőtömbök elválasztásához használt szerszámokat is megtalálták. Az ókorban az óvárostól északra különítettek el jelentős méretű területeket kőfejtés céljára, ahol magas minőségű építőanyagot termeltek ki a városban megvalósított monumentális építkezések számára.

„Szimbolikus módon éppen a jeruzsálemi fejlesztések napjainkban zajló fellendülése tette lehetővé, hogy az egykori nagy építkezési hullámot kutathassuk. Mielőtt a városban bármilyen építkezést elkezdenének, régészeink kivonulnak a helyszínre és ásatásokat végeznek, hogy a múlt emlékeit megőrizhessük a jövő nemzedékei számára” – tette hozzá Eli Eszkozido, az Izraeli Régészeti Hatóság főigazgatója.

Borítókép: Wikipédia

A Talmud korából származó érmét talált egy család

Úgy tűnik, csak nyaralni kell elmenni és az ember történelmi kincsekre lel. Ezen a héten ez a második ilyen eset.